ГоловнаПолітика

Савченко попросила у Кузьміна допомоги для звернення до ЄСПЛ

Співпраця з екс-заступником генпрокурора посилює шанси на перемогу, вважає екс-нардеп.

Савченко попросила у Кузьміна допомоги для звернення до ЄСПЛ
Фото: Сергей Нужненко

Колишній народний депутат Надія Савченко, затримана за підозрою в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, звернулася за допомогою до екс-генпрокурора Рената Кузьміна з наміром подати до Європейського суду з прав людини. Відкритий лист розміщено на сторінці Савченко у facebook. 

Екс-нардеп зазначила, що їй імпонує погляд Кузьміна "на відновлення і стабілізацію правового поля України в спеціалізованому міжнародному суді відповідно до міжнародного права і демократичних цінностей цивілізованого світу".

"Я впевнена, що та юридична робота в міжнародному правовому полі, яку ви зараз виконуєте, послужить на користь Україні та буде історичним уроком, корисним світовому суспільству. Ситуація з відкритою проти мене кримінальною справою показова в діях чинної влади в Україні. Понад усе я хотіла б, щоб вона послужила на користь Україні у відновленні правового поля, у законодавстві України і у становленні справедливої професійної судової системи України. Розгляд моєї справи в ЄСПЛ буде корисним для України. Я буду вдячна, якщо ви погодитесь консультувати мене з питань захисту та можливого звернення до ЄСПЛ. Ваша співпраця з моїми адвокатами значно посилить шанси на перемогу України над свавіллям і беззаконням кожної політичної «еліти», котра приходить до влади в Україні, а це і буде наша спільна перемога – перемога українського народу!", - йдеться у відкритому листі.

Нагадаємо, Ренат Кузьмін обіймав посаду першого заступника генерального прокурора (Віктора Пшонки) з 2010 по 2014 роки. Під його керівництвом були порушені кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка з подальшим засудженням і Леоніда Кучми.

Генеральна прокуратура підозрює колишнього першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна в скоєнні низки тяжких злочинів. Зокрема, проти нього розслідуються кримінальні провадження за ч. 3 ст. 371 Кримінального кодексу (незаконне затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою). Вона передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років.

Окрім того, розслідування проводиться за підозрою колишнього заступника генпрокурора Рената Кузьміна в організації в 2010 році незаконного затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка; також - за звинуваченням у підбурюванні судді Печерського суду Києва до обрання Луценкові запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Кузьмін знаходиться в державному розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram