ГоловнаПолітика

Тимошенко: війна на Донбасі триває вже довше за Першу світову

Нардеп закликала світову спільноту не тільки пам'ятати історію, а й звертати увагу на події сьогодення.

Тимошенко: війна на Донбасі триває вже довше за Першу світову

Війна на Сході України разом з анексією Криму тривають довше, ніж Перша світова - більш ніж 4 років і 8 місяців. Про неї в світі говорять дедалі менше. Про це в рамках своєї доповіді "Регіональні та глобальні виклики: приклад України" на 20-му щорічному Форумі з питань внутрішньої та глобальної безпеки, який проводить міжнародна організація Crans Montana Forum в Женеві, заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

Водночас вона нагадала, що за час неоголошеної війни Росії проти нашої держави вбито понад 10 тис. осіб, зокрема 147 дітей; майже 30 тис. поранених, серед яких 300 дітей; щонайменше 1300 осіб вважаються зниклими безвісти; майже 2 млн українців є вимушеними переселенцями. Зруйновано сотні шкіл, дитячих садків, лікарень, окупована територія України є більшою, ніж площа всієї Швейцарії, понад 400 км державного кордону не контролюється урядом, сказала лідер партії.

"І все це відбувається в Європі. Відбувається в 21-му столітті. Відбувається після закінчення Холодної війни", - наголосила Юлія Тимошенко і закликала світову спільноту, "обговорюючи історію і події минулого, не закривати очі на події сьогодення". Адже, коли починалася Перша світова війна, зазначила лідер партії, мало хто очікував, "на яку світову бійню-різанину-трагедію це перетвориться".

"Якщо ми не почнемо сьогодні, то швидко зрозуміємо, що почали занадто пізно", - резюмувала лідер "Батьківщини".

На її думку, "події в Криму і на Сході України і відповідь на них міжнародного співтовариства є і будуть одним з основних індикаторів здатності або нездатності наявних механізмів безпеки та інститутів пройти стрес-тест".

Крім того, Юлія Тимошенко зазначила, що більшість українців бачать своє майбутнє в ЄС і НАТО.

"Війна, яка триває останні чотири роки, показала, що нам важко самим протистояти агресії Росії. РФ повинна прийняти той факт, що СРСР більше не існує, існують нові незалежні держави, що мають право на цю незалежність і суверенітет. А Україна завоювала своє право на членство в НАТО і ЄС", - підсумувала голова партії.

На Форумі, де обговорюються виклики в сфері безпеки і загрози для сучасного світового порядку, зібралися глави держав і урядів, міністри, парламентарі, представники міжнародних організацій, провідні політики країн світу та експерти.

Нагадаємо, що 25-27 жовтня Юлія Тимошенко та заступник голови партії "Батьківщина", голова парламентського Комітету з прав людини Григорій Немиря беруть участь у форумі Crans Montana.

Crans Montana Forum тісно співпрацює з ООН, ЮНЕСКО, ЄС та іншими інститутами для забезпечення стабільності, безпеки і поваги прав людини в світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram