ГоловнаПолітика

Судовій системі у процесі реформ почали довіряти 16% українців, - опитування

У 2015 році цей показник становив лише 5%.

Судовій системі у процесі реформ почали довіряти 16% українців, - опитування
Фото: Макс Требухов

Рівень довіри суспільства до судової влади в результаті реформи потроївся.

Про це повідомляють на сайті Ради суддів України з посиланням на дані другого національного опитування громадян, яке у вересні-жовтні 2018 проводила Програма реформування сектору юстиції "Нове правосуддя" за підтримки USAID.

У дослідженні сказано, що рівень довіри до судової влади в останні роки показує хоч і повільне, але поступальне зростання - від критично низьких 5% у 2015 році до 16% станом на жовтень 2018 року.

Фото: rsu.gov.ua

Також, за результатами досліджень, 16% громадян вважають себе повністю або в основному обізнаними про перебіг судової реформи. Цей показник помітно зріс порівняно з 2017 роком, коли він становив лише 9%.

Щодо джерел інформування, то респонденти називають засоби масової інформації, зокрема телебачення, частка якого найбільша - 69%; Інтернет, соціальні мережі, а також враження, оцінки, досвід знайомих, власний.

Фото: rsu.gov.ua

Відзначається, що такі результати опитування - серед громадян, які ніколи не брали участь у судових процесах.

Разом із тим 60% громадян - учасників судових розглядів погоджуються, що рівень кваліфікації суддів був високим, 63% кажуть, що судді були ввічливі і тактовні, 59% визнають добре організовану роботу суду, а 53% зазначають, що розгляд справи відбувся вчасно і без затримок.

Фото: rsu.gov.ua

Нагадаємо, 2015 року під тиском зовнішніх і внутрішніх факторів Україна почала судову реформу. Відтоді запрацювали Вища рада правосуддя, новий Верховний Суд, парламент скасував суддівську недоторканність. Для всіх суддів без винятку ввели кваліфікаційне оцінювання; ті, хто відмовляється його проходити, підпадають під звільнення. Докладно читайте в матеріалі LB.ua "Судова реформа: питання, відповіді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram