ГоловнаПолітика

Україна повідомила в Гаагу про незаконний призов кримчан у російську армію

Звернення передано в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Україна повідомила в Гаагу про незаконний призов кримчан у російську армію
Фото: mil.ru

Прокуратура Криму направила в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі інформацію про проведення Росією незаконного призову в анексованому нею Криму.

Звернення передано в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду 17 жовтня.

"Метою подачі такого інформаційного повідомлення в Міжнародний кримінальний суд є розслідування, яке буде розпочато Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду в Україні", - розповіла на прес-конференції в четвер прокурор Єлизавета Дзігора.

Україна вважає, що, здійснюючи призов у Криму, Росія порушила 4 Женевську конвенцію, яка забороняє державі-окупанту призивати у свою армію жителів окупованої території.

Інформаційне звернення містить відомості про факти порушень.

"Загалом ми володіємо інформацією про понад 12 тисяч таких призовників, які були призвані до лав Збройних сил Російської Федерації, і ця інформація в основному надходила з офіційних джерел, Міністерства оборони РФ", - повідомив юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний.

Нагадаємо, 19 грудня 2016 року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію під назвою "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". У ній встановлено факт незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і міста Севастополя і є заклик до Росії забезпечити виконання зобов'язань згідно з міжнародним гуманітарним правом, міжнародними механізмами захисту прав людини, іншими договірно-правовими інструментами, стороною яких вона виступає.

Україна після прийняття цієї резолюції кілька разів закликала Росію скасувати військовий призов громадян, які проживають на тимчасово окупованій території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram