ГоловнаПолітика

Меджліс: шестеро людей з початку року стали жертвами окупаційного режиму в Криму

З січня по вересень російські силовики затримали 91 українця.

Меджліс: шестеро людей з початку року стали жертвами окупаційного режиму в Криму
Эскендер Бариев
Фото: Макс Требухов

У Криму з початку року шестеро осіб стали жертвами окупаційного режиму з летальним результатом.

Про це йдеться в результатах аналізу порушень прав людини в анексованому Росією Криму, проведеного Кримськотатарським ресурсним центром, які презентував голова правління організації і член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

"Загальна кількість жертв за звітний період, зафіксована нами, - шість. Із них жертви з числа кримських татар - четверо ... В основному жертви зафіксовані нами саме в першій половині 2018 року", - повідомив Барієв під час презентації.

З січня по вересень російські силовики затримали 91 українця, 65 з яких - представники кримськотатарського народу. Загальна кількість арештів становила 138, з яких 107 - арешти кримських татар. Окрім того, російські силовики провели 111 допитів, 79 з них - щодо кримських татар, а також 79 обшуків, 68 з яких - у будинках кримських татар.

Також зафіксовано 355 порушень права на справедливий суд, 299 з яких - стосовно кримських татар, 40 порушень права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я, 5 порушень права на мирні зібрання, 8 незаконних етапувань. Загальна сума штрафів, призначених так званими "судами" в анексованому Росією Криму за вказаний період становить 2 113 500 рублів (910 тис. гривень).

Нагадаємо, що, відповідно до міжнародного права, повну відповідальність за те, що відбувається на окупованих територіях несе країна-окупант. У випадку з Кримом це Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram