ГоловнаПолітика

Філарет запропонував Макарію вирішити всі спірні питання на Соборі

"Там буде і об'єднання, там буде обрано предстоятеля, там буде визначено статут".

Філарет запропонував Макарію вирішити всі спірні питання на Соборі

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) вважає, що всі спірні питання, які непокоять предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія (Малетича), повинні вирішуватися на об'єднавчому Соборі, а не до нього.

Про це Філарет сказав в ефірі "Українського радіо".

"Річ у тім, що всі ці питання, які порушує митрополит Макарій, усі вони будуть вирішені на архієрейському соборі. Не до собору, а на соборі. Там буде і об'єднання, там буде і обрано предстоятеля, там буде визначено статут - усе це буде проходити відкрито, за участю всіх архієреїв як Київського патріархату, так і Московського патріархату і Автокефальної церкви", - заявив він.

Патріарх Філарет сподівається, що Собор відбудеться незабаром, але конкретної дати поки що немає.

Філарет також дав зрозуміти, що бачить тільки себе предстоятелем нової об'єднаної церкви. "Треба мати богословську освіту, треба знати церковні канони, треба мати досвід управління єпархією і досвід управління церквою. А якщо досвіду немає - то діла не буде", - заявив він.

У разі, якщо його не оберуть, він зніме з себе відповідальність за створення і збереження єдиної помісної церкви.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковних і світських властей. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram