ГоловнаПолітика

Нардеп Розенблат відмовився пояснювати свої доходи в Німеччині

Політик посилається на конфіденційність інформації.

Нардеп Розенблат відмовився пояснювати свої доходи в Німеччині
Фото: Сергей Нужненко

Депутат Верховної Ради Борислав Розенблат відмовився пояснити, за які послуги він отримує гонорари в Німеччині і яку нерухомість здає в цій країні, пише Deutsche Welle.

В електронній декларації Розенблата за 2017 рік, зазначено, що зареєстрована в Дортмунді компанія Büroservice 71 UG заплатила йому близько 800 тисяч гривень. Половину цієї суми парламентарій отримав за "наукову діяльність", половину - за "оренду нерухомість".

Автори публікації відзначають, що Büroservice 71 UG - це маленька фірма, заснована вихідцями з України. Вона надає консультації з податкових питань, а також допомагає маленьким фірмам і приватним особам з фінансовою звітністю.

У вересні журналісти направили Розенблату запит з проханням пояснити, які саме послуги він надавав німецькій компанії, проте депутат зіслався на комерційну таємницю і відмовився відповідати на питання.

"Запитувані відомості можуть становити комерційну таємницю, тому їх розголошення в односторонньому порядку призведе до порушення законних прав та інтересів юридичної особи", - йдеться у відповіді на журналістський запит від 22 жовтня.

Розенблат попередив журналістів про можливі "юридичні наслідки" у разі розголошення чиїхось особистих даних без його згоди. Депутат також залишив без відповіді питання про доходи від операцій з нерухомістю в Німеччині.

Згідно з декларацією Розенблата, крім фірми Büroservice 71 UG, він здає нерухомість ще одній особі. За даними видання, мова йде про вихідця з України, якому належить ресторан в Дортмунді. Однак, що саме орендує ресторатор, неясно.

У декларації депутата вказані два будинки в Дортмунді. В одному він живе сам, а другий, як раніше з'ясували ЗМІ, купив для сина, який навчається в Німеччині.

Автори матеріалу дійшли висновку, що Розенблат здає в оренду на два приміщення більше, ніж йому офіційно належить. Пояснювати доходи, які викликали питання у журналістів, депутат не став.

За задекларовані будинки український парламентарій виплачує кредит німецькому банку. Сума виплат приблизно дорівнює задекларованим німецьким доходам, які він відмовляється коментувати.

При цьому, оформити кредит на покупку житла можуть лише особи, у яких вже є дозвіл на проживання в Німеччині. Його, в свою чергу, можуть отримати тільки іноземні громадяни, які постійно проживають на території країни.

У Верховній Раді не прокоментували, яким чином статус народного депутата може поєднуватися з постійним проживанням на території іноземної держави. Запити на ім'я спікера Андрія Парубія та голови підкомісії з питань депутатської етики Михайла Папієва залишилися без відповіді.

У той же час у відомстві з питань іноземців в Дортмунді, де проживає Розенблат, запевнили, що взяли до уваги інформацію про те, що зазначена особа є депутатом українського парламенту і, з урахуванням цього, не може на постійно залишатися в Німеччині.

Раніше в САП і НАБУ неодноразово заявляли про загрозу того, що Розенблат може сховатися від українського правосуддя в Німеччині, де у нього нібито оформлений дозвіл на проживання.

Нагадаємо, що Розенблат є фігурантом кримінальної справи про корупцію.

Його і ще одного депутата Максима Полякова підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов'язаних з видобутком бурштину, в інтересах компанії-нерезидента.

Дії Розенблата кваліфіковані за ч.4 ст.368 (одержання хабара), ч.2 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу.

У 2016 році в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа вийшла агент НАБУ. Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір добувати і експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат повинен був допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами та внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексу спеціально під "Фуджейру", в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram