ГоловнаПолітика

Клімкін прокоментував появу антиугорських білбордів на Закарпатті

"Важливо не тільки засудити, а й з'ясувати, хто за цим стоїть".

Клімкін прокоментував появу антиугорських білбордів на Закарпатті
Павел Климкин
Фото: Макс Левин

Поява в Закарпатській області білбордів з написом "Зупинимо сепаратистів", на яких зображені фото лідерів угорської меншини, є провокацією. Про це в Twitter заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ще тільки от сказав про очікувані провокації на Закарпатті, як майже відразу там таємничо з'явилися білборди із засудженням нібито угорського сепаратизму. Важливо не тільки засудити, а й з'ясувати, хто за цим стоїть", - написав глава українського зовнішньополітичного відомства.

Минулого тижня Клімкін застерігав закарпатських угорців про можливі провокації з боку російських спецслужб.

Вчора одразу в кількох районах Закарпатської області з'явилися рекламні щити із зображенням лідерів Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) та написом "Зупинимо сепаратистів". ОДА розцінює їх як провокацію російських спецслужб. Правоохоронці встановлюють, хто розклеїв зображення на щитах.

Між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом про освіту, побачивши в ньому утиск прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram