ГоловнаПолітика

Синод УПЦ КП змінив титул Філарета

УПЦ КП дозволила називати Філарета митрополитом.

Синод УПЦ КП змінив титул Філарета
Фото: пресс-служба президента

Священний Синод Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) змінив правила титулування предстоятеля УПЦ КП, затвердивши повну і скорочені форми титулу. Про це повідомив прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Священний Синод змінив правила титулування предстоятеля Київського патріархату. Відтепер існують його повний офіційний титул і скорочені його варіанти, які використовуються в повсякденному житті, і богослужінні, і в стосунках з іншими помісними церквами", - написав архієпископ Євстратій на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук в суботу.

За його словами, повний офіційний титул предстоятеля УПЦ КП звучить так: "Святіший і Блаженніший (ім'я), архієпископ і митрополит Києва - матері міст Руських, Галицький, патріарх всієї Русі-України, Свято-Успенської Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархімандрит".

Скорочений титул має таку форму: "Святіший (ім'я), патріарх Київський і всієї Руси-України", повідомив Євстратій.

"У відносинах з іншими помісними православними церквами припустимою формою є "Блаженніший архієпископ (ім'я), митрополит Київський і всієї Руси-України", - пояснив архієпископ.

Згідно з рішенням Синоду УПЦ КП, опублікованого на сайті Церкви, зміни в титулуванні вводяться "в зв'язку зі змінами, які відбуваються в Українській православній церкві, з огляду на історичну традицію, практику помісних православних церков і інші суттєві обставини".

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ МП. Однак собор опинився під загрозою через непорозуміння, що виникли між предстоятелями УПЦ КП Філаретом і УАПЦ Макарієм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram