ГоловнаПолітика

Будапешт подвоїть допомогу закарпатським угорцям

Цільова допомога на розвиток угорської громади досягне 3 млн форинтів.

Будапешт подвоїть допомогу закарпатським угорцям
Все надписи в Берегово продублированы на венгерском языке

Угорщина подвоїть допомогу на потреби закарпатським угорцям у тих сферах їхнього життя, які забезпечують збереження та повнокровний розвиток цієї нацменшини.

Про це заявив у п'ятницю 19 жовтня на прес-конференції в Будапешті представник угорського уряду, повідомляє Радіо Свобода.

За словами статс-секретаря Арпада Яноша Потапі, уряд Угорщини виділить на це 3 мільярди форинтів (близько 300 мільйонів гривень) замість запланованих 1,5 мільярда форинтів - у проекті соціального пакету допомоги українським угорцям на наступний рік.

Чиновник уточнив, що ці кошти адресовані 23-24 тисячам людей в сфері освіти, охорони здоров'я, культури і соціальної галузі угорської меншини у вигляді доплат до річного заробітку.

Сьогодні ж про таке рішення уряду повідомив представникам угорської меншини Закарпаття Левенте Мадяр, статс-секретар МЗС Угорщини в Берегові. Він зокрема зазначив, що цільова допомога на економічний розвиток угорської громади за останні два роки досягла 17 мільярдів форинтів (1,7 млрд. гривень). Але зважаючи на "непросте становище угорської спільноти" вона може розраховувати на ще більшу суму підтримки на майбутнє.

Між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом Про освіту, побачивши в ньому утиск прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram