ГоловнаПолітика

КС відмовився розглядати конституційність повноважень НКРЕКП

Провадження відкрили в грудні 2016 року, але під час розгляду КС дійшов висновку, що його потрібно закрити.

КС відмовився розглядати конституційність повноважень НКРЕКП
Фото: telegraf.com.ua

Конституційний Суд відмовився розглядати конституційність створення Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) і її повноважень установлювати тарифи.

Про це йдеться в рішенні КС від 19 вересня.

Зазначають, що Велика палата суду розглянула подання Верховного Суду про неконституційність указу президента Петра Порошенка від серпня 2014 року про створення НКРЕКП, а також норм законодавства, які надали комісії повноваження формувати цінову і тарифну політику в електроенергетиці та регулювати діяльність суб'єктів природних монополій.

КС відкрив провадження у цій справі в грудні 2016 року, але протягом розгляду прийшов до висновку, що його необхідно закрити.

Конституційний Суд зазначає, що укази президента про створення НКРЕКП вичерпали себе після прийняття Верховною Радою у вересні 2016 року закону про НКРЕКП. Також КС вказав, що конституційні повноваження Кабінету Міністрів забезпечувати цінову і тарифну політику не стосуються сфери енерго- і електропостачання, теплопостачання і централізованого водопостачання.

Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Один суддя КС, а саме Олександр Литвинов, категорично не погодився з цим рішенням і висловив окрему думку. На його думку, Конституційний Суд закрив справу на формальних підставах і не визначив, чи дійсно втратили чинність і вичерпали себе оскаржувані положення законодавства. Суддя впевнений, що КС прийняв необґрунтоване рішення.

Нагадаємо, раніше європейське Енергоспівтовариство закликало Україну в тарифній політиці орієнтуватися на європейські бенчмарки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram