ГоловнаПолітика

Україна може запозичити досвід Ізраїлю в протистоянні гібридній війні, - Іцхак Ілан

Заступник директора Загальної служби безпеки Ізраїлю - про шість стратегічних кроків.

Україна може запозичити досвід Ізраїлю в протистоянні гібридній війні, - Іцхак Ілан
Ицхак Илан
Фото: Макс Левин

Україна може використовувати досвід Ізраїлю в протистоянні гібридній війні. Про це на X Національному Експертному Форумі в Одесі заявив заступник директора Загальної служби безпеки Ізраїлю (Шабак) у 2010-2011 роках Іцхак Ілан, передає кореспондент LB.ua.

За його словами, Ізраїль уже багато років перебуває у стані гібридної війни з Іраном, і найстрашнішою її стороною є "терористичні операції і теракти з боку ХАМАСу і Хезболли". Тому Україна, на думку Іцхака Ілана, могла б запозичити ізраїльський досвід у протистоянні з Росією.

«Складність гібридної війни - у відсутності адресності. Складно дізнатися, де і хто вони (противники - ред.). Плюс вони діють за допомогою цивільного населення всередині країни, що ускладнює процес боротьби. Але як Ізраїлю вдається вести ефективну війну? Головне - це військова розвідка, щоб дізнатися, довести і потім покарати. Друге - це планування оборонних засобів і зв'язку, систем ППО. Третє - застосування різких заходів під час операцій, адже оборонні механізми не завжди дають результат... Четверте - це не дати можливість країнам, які перебувають за лаштунками і організовують цей конфлікт, уникнути відповідальності. П'яте - міжнародне співробітництво проти країни, яка організовує цю війну. І шосте, головне - це терпіння, адже ця війна може тривати довго», - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram