ГоловнаПолітика

З 1 жовтня зафіксовано 1 тисячу порушень Мінських угод, - Жан-Батист Жанжен-Вільмер

При цьому Мінські угоди - найоптимальніший варіант вирішення ситуації на Донбасі, вважає експерт.

З 1 жовтня зафіксовано 1 тисячу порушень Мінських угод, - Жан-Батист Жанжен-Вільмер
Жан-Батист Жанжен-Вильмер
Фото: Макс Левин

Україна для врегулювання конфлікту на Донбасі зобов'язана забезпечити виконання Мінських угод. Про це на Х Національному експертному форумі в Одесі заявив директор Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Франції (Париж) Жан-Батист Жанжен-Вільмер, передає кореспондент LB.ua.

«Незважаючи на напруження на Донбасі, діалог триває. Формат - активний. Франція підтримує цей діалог між сторонами в рамках Нормандського формату... Цей формат працює», - заявив він.

Також Жан-Батист Жанжен-Вільмер нагадав, що Верховна Рада України нещодавно пролонгувала закон про спеціальний статус Луганської та Донецької областей.

«Це позитивно і свідчить про те, що Україна готова далі дотримуватися Мінських угод. Але з іншого боку, ми вважаємо, що Україна може зробити більше, щоб підтвердити це в рамках врегулювання конфлікту. Також ми хочемо, щоб Росія, яка має вплив на бойовиків на Донбасі, більше поважала Мінські угоди. 11 листопада будуть вибори, які ми вважаємо провокацією, і такими, що суперечать духу Мінських угод, хоча вони і так постійно порушуються. З 1 жовтня у нас уже більш ніж 1000 таких порушень. Наприклад, усе ще триває використання важкого озброєння», - зазначив він.

При цьому директор Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Франції наголосив, що Росія виявилася заручницею ситуації і намагається знайти вихід зі спровокованого нею військового конфлікту. Про це свідчать розмови про формат миротворчої місії на Донбасі і «зачистка деяких ватажків» "ЛНР-ДНР".

«Якщо Кремль хоче, щоб санкції були зняті, а вони цього хочуть, адже санкції б'ють по них, то повинен виконувати Мінські угоди... Ми також вважаємо, що необхідно далі виконувати Мінські угоди і відводити озброєння з обох сторін», - додав він.

За його словами, Україна могла б використовувати досвід Північної Ірландії у вирішенні конфлікту для реінтеграції Донбасу. У цьому процесі необхідно забезпечити ефективну інформаційну політику, скасувати в перспективі торговельну блокаду і відновити економічні зв'язки.

«Для миру на цій території необхідно також повернути і серця людей», - резюмував Жан-Батист Жанжен-Вільмер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram