ГоловнаПолітика

Слідство не встановило причетність Дубневичів до розкрадання газу на належних їм ТЕЦ

"Якщо я дам свій автомобіль знайомому, а він вчинить ДТП, це буде мій злочин?"

Слідство не встановило причетність Дубневичів до розкрадання газу на належних їм ТЕЦ
Фото: facebook/Богдан Дубневич

Слідство не знайшло слідів причетності народних депутатів Ярослава Дубневича і Богдана Дубневича до розкрадання газу на належних їм ТЕЦ.

Про це сказав голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в інтерв'ю "Голосу України".

"Дубневичі не були підозрюваними у злочині. Слідство не зібрало доказів, що ці особи причетні до скоєння цього злочину. Зазначу ще раз: моє завдання як прокурора - довести провину конкретної людини в скоєнні конкретного злочину, а не просто «десь хтось щось почув». Якщо фірма Дубневичів - то вони винні. Якщо я дам свій автомобіль знайомому, а він вчинить ДТП, зіб'є людину і скаже: ти винен, тому що твій автомобіль. Це буде мій злочин?"- заявив Холодницький.

Нагадаємо, в січні 2018 року НАБУ повідомило про викриття схеми розкрадання газу на ТЕЦ братів Дубневичів. У справі п'ять фігурантів, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ протягом 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю у "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб. м "пільгового" газу, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення.

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яке в подальшому реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її поставили за тарифом, визначеним виходячи з собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

У результаті цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Таким чином, на думку детективів бюро, ТЕЦ отримали надприбутки, зіставні з розміром збитку, заподіяного НАК "Нафтогаз України" в результаті цієї "схеми".

Зараз підприємства перебувають під арештом і передані в управління Національному агентству з виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram