ГоловнаПолітика

У штаті Міннесота 28 жовтня оголосили Днем пам'яті жертв Голодомору в Україні

У документі Голодомор називається геноцидом українського народу.

У штаті Міннесота 28 жовтня оголосили Днем пам'яті жертв Голодомору в Україні
Фото: EPA/UPG

Губернатор американського штату Міннесота Марк Дейтон видав прокламацію, якою оголосив 28 жовтня днем пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років.

Про це повідомляє прес-служба посольства України в США.

"Штат Міннесота офіційно приєднався до вшанування 85-х роковин Голодомору - геноциду 1932-33 років в Україні. Після спільних звернень українських дипломатів і громади як з цього штату, так і поза його межами, губернатор Марк Дейтон видав прокламацію, яка встановила, що 28 жовтня 2018 року - День пам'яті жертв цієї трагедії. Ще один важливий крок на території нашого стратегічного партнера - США до відновлення правди та історичної пам'яті про Україну та українців. Дякую за підтримку!"- наголосили в посольстві, коментуючи рішення губернатора.

Варто відзначити, що в документі Голодомор називається геноцидом українського народу.

"У 1932-33 роках від 7 до 10 млн жителів України загинули в результаті геноциду - голоду, штучно створеного радянським урядом", - йдеться в прокламації.

Нагадаємо, 4 жовтня Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу.

На сьогоднішній день Голодомор визнали геноцидом в 13 штатах Америки (Огайо, Міссурі, Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Орегоні, Пенсільванії, Канзасі і Юті). Крім того, в червні губернатор штату Іллінойс проголосив 2018 рік роком пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу прийняли парламенти низки країн, зокрема - Канади, Австралії, Грузії, Польщі, Португалії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Еквадору, Колумбії, Мексики, Парагваю, Перу і Чилі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram