ГоловнаПолітика

Блок НАТО готовий допомогти Україні з безпекою складів боєприпасів

Влада України просила Альянс про підтримку ще в 2017-му.

Блок НАТО готовий допомогти Україні з безпекою складів боєприпасів
Фото: twitter/МЗС України

Північноатлантичний альянс готовий розширити підтримку України у впровадженні стандартів НАТО з безпеки на складах боєприпасів. Про це повідомив чиновник Альянсу після зустрічі генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з головою МЗС України Павлом Клімкіним.

"НАТО готове продовжувати (наявні. - Ред.) і розглянути подальші шляхи підтримки зусиль України щодо забезпечення безпеки сховищ боєприпасів", - запевнив співрозмовник DW.

За його словами, Альянс вже почав підтримку України в цьому питанні, тому що Київ попросив про неї ще в 2017 році.

"У 2018 році був схвалений проект трастового фонду з управління безпекою на складах боєприпасів. Були визначені кошти для допомоги Україні досягти стандартів НАТО в цьому аспекті", - уточнив чиновник Альянсу.

У свою чергу, Клімкін заявив у понеділок: "Зараз ми домовляємося про набагато ширшу і за змістом, і за динамікою програму співпраці" за зміцнення безпеки сховищ боєприпасів в Україні. За його словами, це стосується і конструкції цих сховищ і їх дизайну та процедур моніторингу та необхідного обладнання. Подальші деталі він відмовився називати, зіславшись на їх конфіденційність.

"Це не означає, що НАТО для нас це все буде будувати. Але НАТО готове нам послідовно допомагати", - додав голова українського МЗС.

Нагадаємо, в Україні вже неодноразово відбувалися пожежі на складах боєприпасів. Остання з них розпочалася 9 жовтня на арсеналі під Ічнею. Станом на 15 жовтня в лікарнях перебувало понад 90 осіб. Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що причиною вибухів могла бути диверсія.

Раніше президент Петро Порошенко доручив Клімкіну і міністру оборони Степану Полтораку терміново завершити переговори про створення трастового фонду НАТО для ефективної експлуатації та сучасної охорони об'єктів зберігання боєприпасів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram