ГоловнаПолітика

Порошенко розчарований голосуванням митрополита Онуфрія на Синоді РПЦ

Предстоятель УПЦ МП підтримав шлях до ізоляції.

Порошенко розчарований голосуванням митрополита Онуфрія на Синоді РПЦ
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко розчарований голосуванням митрополита Київського УПЦ МП Онуфрія на Синоді Російської православної церкви, де було прийнято рішення розірвати відносини із Вселенським патріархатом.

Про це він сказав на зустрічі з екзархами патріарха Варфоломія в Києві.

"Я не повинен цього говорити, але я був дуже розчарований голосуванням двох українських представників. Я впевнений, що ми повинні шукати мир", - заявив президент. Одним з тих, хто голосував, був митрополит Київський і всієї України, глава УПЦ МП Онуфрій, іншим - митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

Порошенко додав, що залежне від Кремля російське церковне начальство веде Російську церкву до ізоляції.

"Подібно до того, як Росія протиставила себе всій світовій спільноті своєю агресивною імперською політикою, тепер на шлях самоізоляції і конфлікту зі світовим православ'ям стає російська церква", - заявив президент. Порошенко сказав, що він сподівався, що до цього не дійде.

Нагадаємо, 14 жовтня, напередодні засідання Синоду РПЦ, Порошенко заявив, що перед ієрархами УПЦ МП стоїть вибір між кремлівської зіркою і православним хрестом і між Україною та Росією.

17 квітня на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради президент Петро Порошенко повідомив, що УПЦ КП і УАПЦ підписали звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію новій помісній православній церкві України.

Пізніше стало відомо, що серед підписантів цього звернення є десять єпископів УПЦ МП. Відомі імена щонайменше двох із них: митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній (Дмитрук) і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram