ГоловнаПолітика

Синод РПЦ ухвалив рішення про повний розрив спілкування з Константинопольським патріархатом

Російська православна церква пішла в розкол.

Синод РПЦ ухвалив рішення про повний розрив спілкування з Константинопольським патріархатом
Фото: rada5.com

Синод Російської православної церкви визнав неможливим подальше євхаристійне спілкування з Константинополем.

Про це заявив керівник Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон за підсумками засідання Синоду РПЦ у Мінську.

"На сьогоднішньому засіданні Священного Синоду було ухвалено рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Це було вимушене рішення, але іншого рішення не міг прийняти наш Священний Синод, оскільки до цього вела вся логіка останніх дій Константинопольського патріархату", - сказав він.

Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

"Та церква, яка визнала розкольників, вступила з ними в спілкування, тим самим виключила себе з канонічного поля православної церкви", - додав він.

У заяві, ухваленій на Синоді, зокрема, сказано: "Прийняття в спілкування розкольників та підданих анафемі в іншій Помісній Церкві з усіма рукопокладеними ними "єпископами" й "кліриками", посягання на чужі канонічні уділи, спроба відректися від власних історичних рішень і зобов'язань, - все це виводить Константинопольський Патріархат за межі канонічного поля і, до великої нашої скорботи, унеможливлює для нас продовження євхаристійного спілкування з його ієрархами, духовенством і мирянами".

"Відтепер і надалі до відмови Константинопольського Патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень для всіх священнослужителів Російської Православної Церкви неможливо співслужіння з кліриками Константинопольської Церкви, а для мирян - участь у таїнствах, що здійснюються в її храмах", - вказується в документі.  

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву. 

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Глава синодального відділу із взаємин РПЦ із суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським Патріархатом вчинено "безпрецедентну антиканонічну дію, яка є спробою руйнування основ православного канонічного устрою". Він також заявив, що на синоді РПЦ у Мінську дадуть "належну оцінку" всього, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ зі Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.    

У Кремлі пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram