ГоловнаПолітика

Клімкін в Ужгороді: карати за подвійне громадянство ніхто не збирається

"Подвійне громадянство не передбачено законами, але карати за це ніхто не збирається".

Клімкін в Ужгороді: карати за подвійне громадянство ніхто не збирається
Фото: 24.ua

Міністр закордонних справ Павло Клімкін під час поїздки в Ужгород заявив, що Україна не буде карати громадян за подвійне громадянство. При цьому він наголосив, що такі громадяни не мають права обіймати посади на державній службі.

"Подвійне громадянство не передбачено українськими законами - ці закони потрібно виконувати, але карати за це подвійне громадянство ніхто не збирається. Але знову-таки, 19-та стаття закону про державну службу: якщо у тебе є подвійне громадянство - ти не можеш бути державним службовцем", - сказав він на брифінгу.

Він запевнив, що українська влада не має наміру депортувати мешканців Закарпаття, які отримали угорське громадянство, і не має наміру перешкоджати перетинанню ними державного кордону.

"Тут якісь міфи циркулюють, що всіх із двома паспортами тепер будуть депортувати. Кого депортувати? Навіщо?", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, що Клімкін їздив до Ужгорода для участі в засіданні Товариства угорської культури Закарпаття.

Між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом про освіту, побачивши в ньому обмеження прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео, є законним і відповідає міжнародним нормам.

Після цього сайт "Миротворець" опублікував список із 313 закарпатців - власників угорських паспортів, які є держслужбовцями і чиновниками місцевого самоврядування. У списку "миротворця" ці люди з'явилися за те, що "склали присягу на вірність Угорщині", перебуваючи на державній службі та в органах місцевого самоврядування. До бази сайту також потрапив глава МЗС Петер Сіярто. 

Клімкін засудив публікацію цього списку.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram