ГоловнаПолітика

РПЦ пригрозила розривом з Константинополем через рішення щодо України

"Ми змушені вживати якихось заходів".

Рішення стамбульського Синоду щодо України можуть призвести до розриву відносин між Російською православною церквою і Константинопольським патріархатом. Про це сказав глава відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон, пише Интерфакс.

Митрополит звинуватив Константинопольський патріархат у "легітимізації розколу". Він зазначив, що для РПЦ після цього виявилося неможливим перебувати в єдності з ним. Тепер в РПЦ "змушені вживати якихось заходів", додав Іларіон.

"Ми, звичайно, їх будемо обговорювати на Синоді, Я не хотів би наперед визначати рішення Синоду, але ми вже призупинили молитовне спілкування і поминання Константинопольського атріарха. І я думаю, що рішення нашого Синоду будуть такими, яких вимагають церковні канони", - сказав він.

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Глава синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським патріархатом скоєно "безпрецедентне антиканонічне діяння, яке є спробою руйнації основ православного канонічного устрою". Він також заявив, що 15 жовтня в Мінську відбудеться синод РПЦ, де нададуть "належну оцінку" всьому, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ з Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.

У Кремлі пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram