ГоловнаПолітика

Україна прокладе кордон з Росією в Азовському та Чорному морях

Порошенко ввів у дію рішення РНБО.

Україна прокладе кордон з Росією в Азовському та Чорному морях
Фото: dpsu.gov.ua

Президент Петро Порошенко 12 жовтня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про захист інтересів України в Азовському та Чорному морях, Керченській протоці, на півдні та сході України.

Про це йдеться в указі №320/2018.

Велику кількість пунктів цього указу засекречено, а у відкритій частині йдеться, наприклад, про створення робочої ситуативної групи із захисту національних інтересів України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці; затвердження стратегії інформаційної реінтеграції АР Крим; підготовку законопроектів про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України; затвердження цільової програми зі створення інформаційної системи, яка висвітлювала би обстановку в акваторії морів і басейнах Дніпра і Дунаю.

Україна також має намір визначити координати серединної лінії в Азовському морі, Керченській протоці і Чорному морі, яка буде вважатися лінією розмежування, тобто лінією державного кордону між українськими та російськими внутрішніми водами.

Указ також передбачає розвиток можливостей морських портів України в Азовському морі, в тому числі роботи з днопоглиблення.

У тексті документа підкреслюється факт зловживання з боку РФ положеннями міжнародних договорів про співпрацю в акваторії Азовського моря і Керченській протоці, факт створення Росією наступального військового угруповання поблизу кордонів України й активізацію діяльності російських спецслужб проти України.

Крім того, відзначається факт незаконної господарської діяльності російської сторони з розвідки і видобутку корисних копалин на тимчасово окупованих територіях України, в тому числі на шельфах Чорного та Азовського морів, браконьєрський вилов морепродуктів у територіальному морі та у виключній (морській) економічній зоні України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram