ГоловнаПолітика

НАБУ впіймало фігуранта "справи Мартиненка", який перебував у розшуку 11 місяців

Він нібито особисто домовлявся зі Skoda про розмір "відкатів".

НАБУ впіймало фігуранта "справи Мартиненка", який перебував у розшуку 11 місяців
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро 12 жовтня затримало фігуранта кримінального провадження про заволодіння 6,4 млн євро ДП "НАЕК Енергоатом" (т.зв. "справа Мартиненка"). Він переховувався від слідства і був оголошений у розшук у листопаді 2017 року.

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Його підозрюють за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 (пособництво в заволодінні чужим майном).

За версією слідства, підозрюваний за вказівкою Мартиненка виступав представником панамської компанії Bradcrest Investments, відкривав у банках Швейцарії рахунки цієї компанії для отримання "відкатів" від чеської Skoda JS a.s. і особисто домовлявся з представниками Skoda про розмір "відкатів". Також йому закидають відкриття рахунків в інтересах Мартиненка, за допомогою яких нібито відбувалося відмивання грошей.

Судячи з усього, мова йде про колишнього керівника відокремленого підрозділу «Атомкомплект».

Фото: НАБУ

Нагадаємо, 22 травня 2018 року справу Мартиненка за двома епізодами передано в суд. Один з них стосується привласнення коштів "Енергоатому" в розмірі 6,4 млн євро за контрактом на постачання обладнання від чеської компанії Skoda JS і контракту між Skoda JS і Bradcrest Investments SA. Обвинуваченими у цьому епізоді проходять Мартиненко і Валерій Васильков, ще один колишній директор «Атомкомплекту».

Усього у справі 11 підозрюваних. За другим епізодом проходять топ-менеджер "Нафтогазу" Сергій Перелома, голова ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) Руслан Журило, голова "СхідГЗК" Олександр Сорокін і заступник директора держконцерну "Ядерне паливо" Володимир Богданець.

Один підозрюваний перебуває на стадії досудового розслідування, ще троє - в розшуку (в тому числі двоє громадян Австрії).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram