ГоловнаПолітика

Соціал-демократична ідеологія має найбільшу підтримку серед українців, - опитування

Більшість українців не орієнтуються в ідеологіях.

Соціал-демократична ідеологія має найбільшу підтримку серед українців, - опитування
Фото: Макс Левин

Соціал-демократична ідеологія як "золота середина" має найбільшу підтримку серед українців. Про це під час презентації результатів всеукраїнського соціологічного дослідження "Ставлення українців до соціал-демократії" заявила керівник дослідницьких програм Інституту Горшеніна Світлана Балюк, передає кореспондент LB.ua.

«Результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна у співпраці з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, показують, що українці демонструють високий рівень зацікавленості політикою. На фокус-групах люди, які стверджували, що їх не цікавить політика, все ж визнавали: сьогодні не цікавитися політикою в Україні просто неможливо», - повідомила експерт.

За її словами, соцопитування демонструє, що більшість українців погано орієнтуються в поняттях ідеології, в тому числі в розумінні соціал-демократії.

«Хоча при цьому більшість українців вважають, що саме держава зобов'язана забезпечувати належний рівень життя громадян. Кожен третій відповів, що держава повинна встановлювати єдині правила гри для всіх, стежити за тим, щоб вони не порушувалися. І тільки кожен десятий відповів, що держава повинна якомога менше втручатися в приватне життя громадянина. Наші очікування щодо ставлення до ідеологій підтвердилися. Більшість українців не орієнтуються в ідеологіях. Але попри це, серед тих, хто відповів, очевидно, що сьогодні українці певною мірою тяжіють до центристських поглядів, а соціал-демократична течія як «золота середина» має в українському суспільстві найбільшу підтримку», - зазначила вона.

За її словами, переважно соціал-демократичну ідеологію підтримують люди віком 45 років і старші, які проживають на сході України.

«Але загалом ставлення до цієї соціал-демократичної ідеології є позитивним у всіх регіонах країни і серед всіх вікових категорій. Негативне ж ставлення до неї спостерігають тільки серед тих людей, які хибно асоціюють її з комуністичною ідеологією і Радянським Союзом», - підкреслила вона.

У рамках дослідження було проведено 5 фокус-групових дискусій та опитано 2000 респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram