ГоловнаПолітика

Порошенко і Філарет назвали епохальним рішення Вселенського патріархату

"Назавжди увійде в історію дата 11 жовтня. Дата, коли українській церкві повернули автокефалію".

Президент Петро Порошенко і голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет увечері 11 жовтня зустрілися на Банковій, щоб обговорити рішення, що стосуються автокефалії української церкви, прийняті на синоді Вселенського патріархату.

Про це повідомила прес-служба президента.

Порошенко заявив, що сьогодні історичний день.

"Я вважаю, що є кілька дуже важливих дат в історії України. Це і дата проведення референдуму в 1991 році, коли великою волею українського народу було обрано незалежність. Це і дата 24 серпня, коли відродилася Українська держава. Я думаю, що дуже важливо і назавжди увійде в історію України дата 11 жовтня. Дата, коли українській церкві повернули автокефалію", - підкреслив президент.

Патріарх Філарет погодився з тим, що рішення Вселенського патріархату є дуже важливими.

"Тому що українська церква ніколи не була автокефальною. Вона мала широкі права за часів київських князів, але перебувала у складі Константинопольського патріархату. А потім потрапила в російську неволю і теж була невільною. У 20 столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, начебто відродили українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула", - сказав він.

Він зазначив, що нинішні події - перші за 1030 років.

У той самий час предстоятель УПЦ зазначив, що доведеться ще зробити відповідні кроки. "Я думаю, що ми досягнемо і більшого - створимо єдину Українську православну церкву. Але створимо її на вільних засадах, без насильства і без будь-якого тиску, добровільно", - підкреслив він.

Фото: president.gov.ua

Нагадаємо, що на Синоді Вселенського патріархату було прийнято рішення визнати канонічність голів Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також всіх таїнств, що здійснюються священиками цих церков.

Також Синод прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита московським патріархом, яке в Росії вважають передачею їй канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП (тієї її частини, яка захоче).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram