ГоловнаПолітика

Порошенко: заклики захопити Лавру можуть виходити тільки від московської агентури

Питання про приєднання до української помісної церкви буде виключно добровільним вибором вірних.

Порошенко: заклики захопити Лавру можуть виходити тільки від московської агентури
Фото: пресс-служба президента

Президент України Петро Порошенко заявляє, що питання про приєднання до єдиної помісної Української православної церкви - це питання вільного вибору для кожного вірного, і ніхто не буде примушувати переходити в неї силою. Про це глава держави сказав у зверненні з нагоди рішення Синоду Вселенського патріархату.

"У нас не було, немає і не буде державної церкви. І в освячену Томосом Українську Православну Церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силою. Ще раз наголошую - це питання вільного вибору для кожного вірного. Спільне створення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, протистояння, насильства і ми цього точно не допустимо", - сказав Порошенко.

За словами президента України, створення єдиної Української православної церкви - це шлях до миру, взаєморозуміння та об'єднання.

"І якщо десь ви побачите людей, які закликають силою взяти Лавру, монастир або храм, знайте, що це московська агентура. Тому що мета Кремля - розпалити в Україні релігійну війну. І це точно не мій план, не план українського народу та Української держави", - сказав президент.

Він також наголосив, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка збереже вірність РПЦ.

Нагадаємо, за підсумками засідання Синоду патріарх Філарет повідомив, що об'єднавчий собор архієреїв українських церков буде скликаний найближчим часом, а процес об'єднання "не займе багато часу". На соборі буде обраний новий патріарх, і вже він звернеться за Томосом для помісної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram