ГоловнаПолітика

Україна отримає Томос після об'єднання трьох церков

Філарет анонсував об'єднавчий собор УАПЦ, УПЦ КП і всіх охочих з УПЦ МП.

Україна отримає Томос після об'єднання трьох православних церков - УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви і УПЦ Московського патріархату.

Про це сьогодні заявив патріарх Філарет за результатами засідання Синоду в Стамбулі, де було підтверджено рішення продовжити процедуру надання автокефалії для України, але сам документ виданий не був.

Фото: ukrinform.ua

Філарет повідомив, що об'єднавчий собор архієреїв українських церков буде скликаний найближчим часом, а процес об'єднання "не займе багато часу". На соборі буде обраний новий патріарх, і вже він звернеться за Томосом для помісної церкви.

"Щоб об'єднатися, потрібно виконати деякі дуже важливі речі. Мається на увазі анафема, яку наклав на мене архієрейський собор Російської православної церкви за те, що ми на помісному соборі висловили бажання мати в Україні автокефальну церкву, незалежну від Москви. Щоб визнати єпископат, який був висвячений мною після накладення цієї анафеми, дійсним, потрібно було зробити недійсним ту політичну анафему. Я не один раз звертався до Вселенського патріарха з цим проханням, і ось тепер настав час, коли Священний синод відновив, як йдеться в рішенні, і мою діяльність, і діяльність єпископів, і діяльність вірних. Тобто таїнства, які ми здійснювали, визнаються дійсними", - сказав Філарет.

"Це рішення дає нам можливість об'єднатися з архієреями Московського патріархату, які захочуть об'єднатися з нами і Автокефальною церквою, тому що стосовно митрополита Макарія цей Синод ухвалив таке ж рішення. Тобто тепер ми - архієреї трьох церков - можемо об'єднатися в одну Українську православну церкву, яка буде потім визнана Вселенським патріархом", - сказав Філарет.

Доповідь екзархів Вселенського патріарха за результатами їхнього візиту в Україну була добре прийнята на засіданні Синоду Константинопольського патріархату, який проходить у Стамбулі 9-11 жовтня. Про це заявив екзарх Патріарха Варфоломія, архієпископ Данило Памфілійський із США. Він також висловив сподівання на позитивне рішення про надання Томосу Україні.

Нагадаємо, голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря заявив раніше, що обговорення питання Томосу про автокефалію Української церкви відбудеться після звіту екзархів на засіданні Синоду. Засідання проходить за закритими дверима.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram