ГоловнаПолітика

Поклонській оголосили підозру за арешт "групи Сенцова" 2014 року

Її звинувачують у незаконному позбавленні волі і створенні злочинної організації.

Поклонській оголосили підозру за арешт "групи Сенцова" 2014 року
Наталья Поклонская
Фото: 24smi.org

Генеральна прокуратура 10 жовтня склала підозру Наталії Поклонській і кримському судді Денису Діденку у справі про незаконне позбавлення волі Олега Сенцова, Олексія Чирнія, Геннадія Афанасьєва й Олександра Кольченка 2014 року.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Поклонську, яка очолювала кримську прокуратуру після незаконної окупації півострова, звинувачують за ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) і ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу, а заступника голови підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя Діденка - тільки за ч. 3 ст. 146.

Звинувачення стосується обрання запобіжного заходу групі Сенцова.

Згідно з українським Законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", судові і слідчі органи, створені окупантами, і їхня діяльність вважаються незаконними.

Нагадаємо, фігурантів справи Сенцова спочатку було восьмеро. ФСБ затримала чотирьох з них: Олег Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Олександр Кольченко - 10 років, Олексій Чирній - сім років, Геннадій Афанасьєв - сім років. Афанасьєва помилували і обміняли 2016 року.

Згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і Кольченка, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", що отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півострів до свого складу.

Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Олександра Кольченка звинуватили в тому, що увійшов до складу цієї терористичної спільноти і брав участь у одному з підпалів.

Окрім нього, за версією звинувачення, в групу входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обох засудили раніше згідно з особливим порядком), а також Степан Циріль, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркін (цих чотирьох оголошено в розшук).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram