ГоловнаПолітика

Україна заявила в ООН про безпрецедентну мілітаризацію Криму Росією

Питання повернення Криму залишається абсолютним пріоритетом української зовнішньої і внутрішньої політики.

Україна заявила в ООН про безпрецедентну мілітаризацію Криму Росією
Володимир Єльченко
Фото: ukraineun.org

Нарощування Росією військової сили в окупованому Криму, а також використання півострова як базу для бойових операцій в Сирії та інших частинах регіону створює далекосяжні наслідки для Південної Європи, Північної Африки і Близького Сходу.

Це зазначив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко на засіданні щодо мілітаризації окупованого Криму, повідомляє Укрінформ.

"Окупація і подальша мілітаризація Криму має далекосяжні наслідки для безпеки не тільки в Чорноморському регіоні, але у всій Південній Європі, а також в регіоні Північної Африки і Близького Сходу. Нинішні події в Сирії є переконливими доказами цього", - зауважив український дипломат, маючи на увазі підтримку Москвою режиму Асада.

Постійний представник України зазначив, що Москва обрала шлях ескалації і нарощування агресії, розширюючи і поглиблюючи її. Він назвав рівень мілітаризації Росією Кримського півострова "безпрецедентним".

Водночас, наголосив Єльченко, Росія продовжує систематично порушувати фундаментальні права і свободи в окупованому Криму, особливо проти кримських татар та етнічних українців, що фіксувалося відповідними міжнародними механізмами, зокрема в ООН, ОБСЄ і Раді Європи.

"Питання щодо повернення Криму є і залишається абсолютним пріоритетом української зовнішньої і внутрішньої політики", - заявив представник України.

Водночас, Єльченко звернув увагу на останнє поширення військової агресії Росії в Азовському морі, що теж "загрожує стабільності в регіоні. Він нагадав про перешкоджання РФ навігації в Азовському морі, нарощування сил, а також створення екологічних проблем.

"Враховуючи нинішню нестабільну ситуацію в сфері безпеки, Україна має намір представити проект резолюції Генасамблеї ООН з метою упередження Росії від подальшої мілітаризації території України та сусідніх регіонів", - нагадав постійний представник України при ООН.

Нагадаємо, на Генасамблеї ООН Президент Петро Порошенко закликав до посилення санкцій проти Росії за спроби окупувати Азовське море.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram