ГоловнаПолітика

Bellingcat: ГРУшник Петров-Мішкін отримав "героя Росії" в 2014 році

Обидва фігуранти справи про отруєння Скрипаля відзначилися в Україні.

Bellingcat: ГРУшник Петров-Мішкін отримав "героя Росії" в 2014 році
Фото: bellingcat.com

Російський агент Олександр Петров, якого підозрюють в отруєнні Сергія Скрипаля та якого ідентифікували як співробітника ГРУ Олександра Мішкіна, в 2014 році отримав звання "героя Росії".

Як повідомляє "Радіо Свобода", про це розповів співробітник групи Bellingcat Христо Гроздєв на прес-конференції в Лондоні, яка проходить в одному з приміщень для засідань комітетів парламенту Великобританії.

На заході експерти Bellingcat розповідають, як знайшли Мішкіна. Головною зачіпкою було ім'я Олександра Петрова, під яким він в'їхав до Великобританії. Експерти вивчили всіх Олександрів з відповідними датами народження в базах даних Москви та Петербурга і знайшли потрібну людину.

Фотографію паспорта Мішкіна було отримано від джерела. З десятків людей, які зв'язалися з Bellingcat, двоє сказали, що добре знали Мішкіна. Представник групи теж побував у рідному селі Мішкіна. Семеро жителів сказали, що знають його як відомого лікаря і Героя Росії.

За даними розслідувачів, Мішкін отримав вищу російську державну нагороду в 2014 році. У цей час Росія анексувала український Крим і почала війну на Донбасі.

Нагадаємо, що другий підозрюваний в отруєнні Скрипаля Анатолій Чепіга (він же Руслан Боширов) теж отримав героя Росії в 2014 році. За однією версією, він брав участь в евакуації президента Віктора Януковича на територію Росії, за другою - брав участь в анексії Криму.

Російське видання "Инсайдер" (партнер Bellingcat) пише, що Мішкін отримав зірку за ті самі події.

"Ми тільки гадаємо, за що Саша отримав звання Героя Росії, у нас тут військові таємниці, інформація засекречена. Але начебто одне з двох: або за Крим, або за Януковича", - цитує видання одну з мешканок рідного селища Мішкіна.

Про діяльність Мішкіна до 2016 року інформації мало: відомо, що в 2010-2013 роках він не раз бував в Україні і в Придністров'ї (Молдова). Його остання поїздка в Україну відбулася в середині грудня 2013 року і була доволі загадковою: тоді він автомобілем перетнув кордон із Придністров'ям о 16:12 і вже через 6 хвилин повернувся назад. Наступного дня він вилетів літаком з Києва до Москви.

Проте в 2014 році він отримав зірку Героя Росії за якісь подвиги в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram