ГоловнаПолітика

Порошенко анонсував посилення відповідальності за підкуп виборців

Законопроект розглядатимуть на Нацраді реформ.

Порошенко анонсував посилення відповідальності за підкуп виборців
Фото: Альтернатива

Національна рада реформ буде розглядати проект закону про протидію підкупу виборців.

Про це повідомив президент Петро Порошенко на зустрічі з новими членами Центральної виборчої комісії в понеділок.

"Важлива позиція - ефективна протидія підкупу виборців. Сьогодні за цією технологією, яка також є однією з форм втручання у вибори за допомогою грошей, які йдуть зі сходу, з Росії, я сподіваюся як на рішучі дії ЦВК, так і на необхідність внесення змін до законодавства , які суттєво ускладнюють цей процес і збільшують відповідальність", - заявив Порошенко.

Президент повідомив, що законопроект, який підтримає Нацрада реформ, він має намір внести до парламенту як невідкладний.

Нагадаємо, навесні 2018 року Міністерство внутрішніх справ України разом з Громадянською мережею "Опора" підготувало законопроект про посилення покарання за порушення на виборах. Він передбачає введення тюремного ув'язнення на термін до 2 років за вкидання бюлетенів, порушення таємниці голосування, продаж голосу. Відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації пропонують підвищити до 6 років позбавлення волі з нинішніх 3 років. Правоохоронцям буде надано право на негласні слідчі дії для виявлення таких правопорушень.

Також вводиться кримінальна відповідальність за передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди, в тому числі у вигляді спиртних напоїв і продуктів харчування.

У 2019 році в Україні обиратимуть президента і новий склад Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram