ГоловнаПолітика

СБУ оприлюднила дані ще 8 "вагнерівців", які загинули у бою з американцями в Сирії

З них двоє українців.

СБУ оприлюднила дані ще 8 "вагнерівців", які загинули у бою з американцями в Сирії
Колонна российских гибридных войск, подразделения ЧВК «Вагнера» и ССО РФ. Снимок сделан 5-6 октября 2017 года в окрестностях Эль
Фото: informnapalm.org

Служба безпеки України оприлюднила дані ще восьми найманців ПВК "Вагнер", які загинули в Сирії 7 лютого 2018 року під час бою з американцями. Про це повідомив глава апарату СБУ Ігор Гуськов "Українським новинам".

"Росія офіційно заявляла про 5 загиблих, ми ж поступово оприлюднили інформацію з підтвердженням загибелі 50 осіб. Сьогодні я можу вам надати інформацію про ще 8 загиблих, двоє з яких громадяни України", - зазначив Гуськов.

Зокрема, було підтверджено, що серед загиблих були:

  1. Рассохін Ілля Борисович (12.08.1978 року, уродженець Новосибірська),

  2. Віслобоков Віталій Олександрович (14.04.1975 року, уродженець Азбеста Свердловської області),

  3. Семушин Сергій Олександрович (26.06.1986 року, уродженець Архангельська),

  4. Оганесян Роман Георгійович (16.02.1976 року, уродженець Донецької області),

  5. Важов Антон Юрійович (01.10.1984 року, уродженець села Сасиколи Харабалінського району Астраханської області),

  6. Лу Володимир Володимирович (24.09.1982 року, уродженець Хабаровська),

  7. Поротніков Сергій Єгорович ( 04.12.1961 року, який проживав у м. Верхня Тура Свердловської області)

  8. Короленко Олег Аркадійович (22.07.1974 року, уродженець Автономної Республіки Крим).

Майже всі загиблі в Сирії у 2014-2016 роках "вагнерівці" брали участь у бойових діях на Донбасі у складі російських терористичних формувань. Деякі з них активно сприяли російській анексії АР Крим (Короленко О. А.), або спрямовувалися російськими спецслужбами на підконтрольну територію України для вчинення терористичних актів та диверсій (Оганесян Р. Р., затриманий в липні 2014 в Дніпропетровській області, його обміняли на українських заручників), йдеться на сайті СБУ.

"Так, підтверджена кількість загиблих і померлих від ран найманців "Вагнера" в результаті бойового зіткнення 07.02.2018 вже становить 58 осіб", - зазначили у відомстві.

Крім того, СБУ оприлюднила на своєму сайті список 206 позаштатних співробітників російської військової розвідки зі складу ПВК "Вагнера", які раніше були ідентифіковані Службою як учасники лютневих подій у Сирії.

Нагадаємо, 7 лютого 2018 року в Сирії проурядові збройні формування атакували штаб "Сирійських демократичних сил" (SDF), в якому перебували американські радники. У відповідь очолювана США коаліція завдала удару, під час якого загинули більш ніж сотня людей. Як з'ясувалося, під удар потрапили російські найманці, які опинилися в районі селища Хішам, де вони намагалися захопити нафтове родовище.

Міноборони РФ відкидає дані про загиблих під час авіаудару росіян. У відомстві стверджують, що російських військовослужбовців в районі інциденту не було, а "місцеві ополченці" діяли без узгодження з російським командуванням.

Про приватну військову компанію "Вагнер" вперше стало відомо в березні 2016 року від петербурзького видання "Фонтанка". За інформацією видання, за ПВК стоїть колишній командир загону спецназу ГРУ Міноборони РФ Дмитро Уткін з позивним "Вагнер". За інформацією незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team, бійці "Вагнера" беруть участь у боях в Сирії. Офіційно участь групи у військовій операції не визнається.

Крім того, відомо, що бійці ПВК "Вагнера" беруть участь у бойових діях на Донбасі. Так, СБУ встановила причетність ПВК "Вагнер" до знищення українського Іл-76 на Донбасі та подій у Дебальцевому.

Крім того встановлено участь у ПВК "Вагнер" близько 40 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram