ГоловнаПолітика

Білоруська православна церква припинила співслужіння з Константинополем

Патріарха Варфоломія закликають не надавати томос Українській Церкві.

Білоруська православна церква припинила співслужіння з Константинополем
Фото: church.by

Митрополит Мінський і Заславський Павло, патріарший екзарх всієї Білорусі, закликає патріарха Константинопольського Варфоломія призупинити процес наділення Української церкви автокефалією.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наша заява складена так, щоб закликати і патріарха Варфоломія, і Синод Константинопольської церкви переосмислити ухвалені рішення і зробити все можливе, щоб дезавуювати або відкликати, зупинити цей процес, який сьогодні набуває виразних форм церковного розколу всього світового православ'я", - сказав глава БПЦ на прес-конференції у п'ятницю в Мінську.

Він наголосив, що розкол може стати найстрашнішою подією.

"Щоб якось отверезити гарячі голови, було ухвалено рішення призупинити наше служіння з єпископатом Константинопольським, призупинити нашу участь у всіх заходах, де головують представники Константинополя", - продовжив екзарх.

Водночас він зазначив, що "це ще не розрив". "Це заклик, спроба звернутися до Патріарха Варфоломія призупинити це діяння, що може призвести до розколу", - сказав митрополит Павло.

Раніше Українська православна церква Московського патріархату призупинила співслужіння з Вселенським Патріархатом через намір Вселенського патріарха Варфоломія надати українській православній церкві автокефалію.

14 вересня Синод Російської православної церкви теж вирішив припинити співслужіння з ієрархами Вселенського патріархату і участь у роботі органів, які очолюють представники Вселенського патріархату.

Водночас вчені оприлюднили український переклад обґрунтування належності України до Вселенського Патріархату. У своїй роботі Вселенський Патріархат заявив, що ніколи не давав права Московському патріархату долучити Київську митрополію до своєї канонічної юрисдикції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram