ГоловнаПолітика

Рада прийняла за основу законопроект про статус української мови

Спроби запровадження офіційної багатомовності прирівнюються до повалення конституційного ладу.

Рада прийняла за основу законопроект про статус української мови
Фото: Lb.ua

Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

За прийняття законопроекту №5670-д проголосував 261 депутат за мінімально необхідних 226.

Документом пропонується ввести сертифікацію рівня володіння українською мовою державними чиновниками.

Вимоги щодо відповідного рівня володіння мовою та перевірку його рівня буде здійснювати Національна комісія зі стандартів державної мови.

Пропонують також заснувати посаду уповноваженого із захисту державної мови, якого призначає і звільняє з посади Кабінет Міністрів.

Водночас під час розгляду в першому читанні Рада вирішила вилучити із законопроекту норми про створення служби з 27 інспекторів, які повинні були забезпечувати належний рівень дотримання стандартів української і застосування інших мов.

Також з документа вилучили норму, згідно з якою статус української мови як єдиної державної не може бути підставою для заперечення мовних прав і потреб осіб, які належать до національних меншин.

Статтю про мову в сфері освіти депутати вирішили викласти в редакції мовної статті профільного закону "Про освіту". При цьому парламент доповнив цю статтю і має намір передбачити, що з 2025 року мовою зовнішнього незалежного оцінювання є українська мова, крім ЗНО з іноземних мов.

Крім того, законопроект прирівнює спроби введення в Україні офіційної багатомовності до повалення конституційного ладу. Також пропонується доповнити ст. 338 Кримінального кодексу і передбачити, що приниження державної мови карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень) або арештом на термін до 6 місяців або позбавленням волі до 3 років.

Нагадаємо, раніше за законодавче врегулювання статусу української мови виступив президент Петро Порошенко.

У серпні 2012 року набув чинності закон "Про засади державної мовної політики". Він передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

23 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича, Рада визнала цей закон таким, що втратив чинність. Однак Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили Конституційний Суд дати оцінку цьому закону. В лютому КС визнав його неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram