ГоловнаПолітика

НАБУ зареєструвало справу на Семочка після виходу журналістського розслідування

У першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки є родичі з подвійним громадянством і особняки, значно дорожчі від його офіційних доходів.

НАБУ зареєструвало справу на Семочка після виходу журналістського розслідування
Сергей Семочко
Фото: Публичные люди

Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження у справі про незаконне збагачення, в якому фігурує перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки, а раніше керівника контррозвідки Служби безпеки України Сергія Семочка. Про це сьогодні заявив директор НАБУ Артем Ситник, пише "Інтерфакс-Україна".

Ситник повідомив, що провадження зареєстровано сьогодні, 3 жовтня.

"Не буду приховувати, ми провели певну аналітичну роботу щодо його декларації, але зареєстрували сьогодні, коли вийшов телевізійний сюжет (програма "Наші гроші", - ред.) Ми об'єднали ті матеріали, які у нас були, і зареєстрували", - додав Ситник.

На початку тижня програма антикорупційних розслідувань Дениса Бігуса опублікувала інформацію про будинок під Києвом вартістю в мільйони доларів, а також подвійне громадянство першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

Розслідування журналістів встановило, що Семочко міг отримувати гроші за так зване "кришування" фармацевтичних компаній.

"Кілька років тому СБУ зупинило закупівлю життєво важливих ліків для діалізу. Тому що постачальники перестали платити відкати. Від відсутності препаратів померли близько 200 осіб. Керував тим пресингом глава контррозвідки СБУ Сергій Семочко. Ця ж контррозвідка, за словами фармкомпаній, раніше прикривала їх за таксу в 100 тисяч доларів з фірми. І пресувати почала після того, як їм відмовилися платити.", - повідомив автор програми Денис Бігус на своїй сторінці у Фейсбуці.

Журналісти встановили, що Семочко їздить на Land Cruiser, зареєстрованому на неіснуючу людину. Будинок в Конча-Заспі на 333 квадратних метри офіційно придбала Тетяна Лисенко, в Козині є ще два величезних будинки, нещодавно оформлених на її дочку. Під час розслідування журналісти дійшли висновку, що Лисенко є (офіційною або неофіційною) Семочка, а Анастасія Лисенко, на яку записані два будинки, перебуває з ним у родинних стосунках. Як випливає з розслідування, три будинки в Козині обійшлися Семочкові у близько 8 млн доларів. Однак аналіз доходів його сім'ї свідчить про відсутність легального джерела таких доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram