ГоловнаПолітика

Рада закликала ПАРЄ не відновлювати права Росії

"Рада Європи не повинна обмінювати свої принципи на гроші, інакше втратить силу і повагу".

Рада закликала ПАРЄ не відновлювати права Росії
Фото: www.svobodanews.ru

Верховна Рада закликала Раду Європи не зраджувати своїх принципів заради повернення російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи.

Відповідну заяву підтримали у вівторок 242 депутати.

Депутати висловили свої побоювання з приводу запропонованих ПАРЄ процедурних змін, що дозволяють державі, яка порушила норми організації, відновити права, не виконуючи рішень Асамблеї.

"Підготовка рішення про зміну правил процедури Асамблеї в частині скасування можливостей для оскарження повноважень національних делегацій по суті або суттєвого ускладнення порядку такого оскарження є політично мотивованою і має на меті забезпечити безперешкодне і безумовне повернення до Парламентської асамблеї Ради Європи делегації Російської Федерації на тлі категоричної відмови цієї держави від виконання законних вимог Асамблеї", - йдеться в заяві.

Рада зазначає, що фактична відмова від механізмів політичного впливу на держави-учасниці завдасть незворотної шкоди асамблеї і Раді Європи в цілому.

Український парламент попередив, що змушений буде переглянути засади і механізми, на яких будується співпраця з ПАРЄ.

Голова постійної делегації України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв підкреслив, що фактично йдеться про зраду європейських цінностей.

"Ми опинилися в ситуації, коли потрібно рятувати Раду Європи від того, щоб вона не пішла проти власних принципів. Я кажу про спробу повернути в Парламентську асамблею Ради Європи російську делегацію без виконання Росією будь-яких умов, будь-яких резолюцій, які були прийняті в ПАРЄ за останні чотири роки", - сказав він.

За його словами, Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, перекривши фінансування організації. Воно становило 7% від загального бюджету. Спроби України знайти механізм компенсації цих втрат не дали результату через потужне проросійське лобі з боку генсека РЄ Турбйорна Ягланда.

Ар'єв закликав парламент проголосувати за це звернення, "щоб Рада Європи не стала тим слабким місцем, з якого почнеться розворот санкцій проти Російської Федерації".

"Ми повинні показати нашу тверду позицію. Ми повинні чітко сказати, що Рада Європи не повинна обмінювати свої принципи на гроші, інакше втратить ту силу і повагу, які допомагали Україні та іншим країнам розвиватися, робити реформи і йти вперед", - сказав Ар'єв.

Нагадаємо, що зараз ПАРЄ має право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 і 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь у роботі асамблеї і не передавала в Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії в усіх інших органах Ради Європи тривала.

У 2017 році росіяни перестали платити внески в бюджет РЄ, вимагаючи, щоб у регламент ПАРЄ було внесено зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з Росії і відновлення сплати нею внесків до бюджету РЄ відкрито підтримують генсек Ради Європи Ягланд і кілька західних депутатів. Остаточне рішення, як очікується, ухвалять на жовтневій сесії асамблеї.

Минулого тижня парламент Литви спеціальною резолюцією закликав ПАРЄ не відновлювати права російської делегації в цій організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram