ГоловнаПолітика

США відкинули обмін Сенцова на Бута, Ярошенка і Бутіну

США відкинули обмін Сенцова на Бута, Ярошенка і Бутіну
Фото: 89.fsin.su

Сполучені Штати Америки не розглядають можливості обміну засудженого в Росії українця Олега Сенцова на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, засуджених у США, а також Марію Бутіну, яка перебуває там під арештом.

Про це йдеться в заяві Держдепу, наданій російській службі Бі-бі-сі.

"Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України як бази для переговорів була б ще одним свідченням того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України і верховенства закону", - сказано в ній.

США відзначають, що висунуті проти Сенцова звинувачення в підготовці теракту необґрунтовані і є "цинічною помстою" за його позицію з приводу російської окупації Криму.

Про можливості обміну Сенцова на трьох росіян із посиланням на джерело повідомило російське видання "Новая газета".

Нагадаємо, Марію Бутіну заарештували в США в липні 2018 року за підозрою в роботі як іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику. Адвокат Бутіної ці звинувачення відкинув.

Ярошенка затримали в Ліберії і екстрадували до США у 2010 році, де йому висунули звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Бута за запитом Вашингтона затримали у 2008 році в Таїланді, у 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

Сенцова засуджено в Росії до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні "терористичної організації" в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram