ГоловнаПолітика

Росія не може змиритися з правом України на власну Церкву

У Порошенка прокоментували позов проти Президента за звернення до патріарха Варфоломія про надання Томосу.

Росія не може змиритися з правом України на власну Церкву
Фото: Александр Рудоманов

Боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам України і є питанням національної безпеки, тому президент зобов'язаний діяти.

Про це заявив прес-секретар президента України Святослав Цеголко, коментуючи позов до президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православної Церкви в Україні.

"Бачу, що Росія не може змиритися з правом українців на власну Церкву. Вже і позови до суду з'явилися. У зв'язку з цим хочемо заявити: боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам та є питанням національної безпеки. У такій ситуації це не право, а обов'язок президента діяти. А ось бездіяльність була б справжнім злочином, за який варто і треба було б судити", - написав Цеголко у Фейсбуці.

Раніше стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов до президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православної церкви в Україні. Позов надійшов від громадської організації "Неурядова організація верховенства права". Суд відкрив провадження у цій адміністративній справі і призначив на 13 листопада підготовче засідання.

"Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) глави держави втручатися в діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та надсилання звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, яке згодом було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної та світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися Предстоятелі УПЦ КП Філарет та Української Автокефальної Православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

17 вересня у Києві розпочали працювати архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, які призначені екзархами Патріарха Варфоломія в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram