ГоловнаПолітика

Гужва отримав притулок в Австрії

Головреда "Страны" підозрюють у вимаганні.

Гужва отримав притулок в Австрії
Игорь Гужва
Фото: Игорь Гужва/ Facebook

Головний редактор інтернет-видання "Страна.ua" Ігор Гужва, підозрюваний у вимаганні, отримав притулок в Австрії.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні я отримав повідомлення, що влада Австрійської Республіки задовольнила мою заяву і надала мені притулок! Хочу сказати величезне спасибі всім тим, хто мені допомагав на цьому шляху. Десятки людей і в Україні, і в інших країнах, і тут, в Австрії, прийшли на допомогу. Багато з них абсолютно несподівано для мене. Я всім вам дуже вдячний! І, звичайно ж, я вдячний владі Австрійської республіки за те, що ухвалила таке рішення", - написав Гужва.

Гужва був затриманий 22 червня 2017 року Києві. Луценко тоді заявив, що головред "Страны" вимагав і отримав $10 тис. за нерозміщення компромату на нардепа Дмитра Лінька. Разом з Гужвою затримали його помічника Антона Філіпковського, який передав гроші, знайдені під час обшуку у Гужви в портфелі.

23 червня Гужві повідомили про підозру за ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або яке заподіяло майнову шкоду у великих розмірах; карається позбавленням волі на строк від п'яти до 10 років з конфіскацією майна).

22 грудня Шевченківський райсуд Києва визнав Філіпковського винним у вимаганні (ч. 3 ст. 189 КК) і засудив його до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Умовний термін став можливим завдяки угоді зі слідством про визнання провини.

31 січня 2018 року стало відомо, що Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку. Генпрокуратура визнала, що головред "Страна.uа" законно покинув Україну, але звинуватила його в затягуванні розгляду кримінальної справи.

5 лютого суд постановив затримати Гужву і стягнув до бюджету 1 млн гривень застави. Головред "Страны" був оголошений в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram