ГоловнаПолітика

"Новая газета": Росія хоче обміняти Сенцова на Бута, Ярошенка й Бутіну

2016 року США відкинули обмін Савченко на Бута і Ярошенка.

"Новая газета": Росія хоче обміняти Сенцова на Бута, Ярошенка й Бутіну
Фото: EPA/UPG

Росія хоче обміняти українця Олега Сенцова на своїх громадян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, засуджених у США, а також Марію Бутіну, що перебуває там само під арештом.

Про це пише з посиланням на "джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Росією та Україною" російське видання "Новая газета".

За його словами, Москва готова обговорювати таку "гуманітарну акцію" безпосередньо з Вашингтоном, при цьому Україна не буде стороною переговорів.

Варто зазначити, що 2016 року ходили чутки про пропозицію Росії обміняти Надію Савченко на Бута і Ярошенка, проте в США тоді цю пропозицію визнали нонсенсом.

Марія Бутіна була заарештована в США в липні 2018 року за підозрою в роботі як іноземний агент без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику. Адвокат Бутіної ці звинувачення відкинув.

Ярошенко був затриманий у Ліберії та екстрадований до США 2010 року, де йому пред'явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Бут за запитом Вашингтона був затриманий 2008 року в Таїланді, 2012 року його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

Сенцова засуджено Росією до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні "терористичної організації" в Криму.

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року Росія видала українців Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Туреччині в обмін на заарештованих у Стамбулі російських агентів Олександра Смирнова і Юрія Анісімова.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram