ГоловнаПолітика

МОЗ і МЗС вимагають допустити українських лікарів до Сенцова (оновлено)

Раніше Олега Сенцова вивезли в лікарню для "планового обстеження".

МОЗ і МЗС вимагають допустити українських лікарів до Сенцова (оновлено)
Фото: Владислав Мусиенко

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вимагає допустити до українського режисера, політв'язня Олега Сенцова українських лікарів.

Про це вона написала у своєму Twitter.

"Олега Сенцова вивезли в лікарню для "планового обстеження". Раніше омбудсмену Людмилі Денісовій повідомили про те, що консиліум лікарів нібито не виявив у Олега особливих проблем зі здоров'ям. Вимагаємо надання доступу до Олега українським лікарям!", - заявила Супрун.

Оновлення 16.35. Міністерство закордонних справ України також вимагає допустити українського консула і лікарів до політв'язня Олега Сенцова, який відбуває термін у колонії в російському місті Лабитнангі. Про це йдеться в заяві прес-секретаря МЗС Мар'яни Беци у Twitter.

"Фото Олега Сенцова. 139-й день. "Коригування лікування" з боку РФ відоме. Вимагаємо допуску українського консула і лікарів до Олега", - заявила вона.

Про те, що Сенцова перевезли до лікарні "для планового огляду" стало відомо вчора, 28 вересня. ФСВП повідомила, що Сенцова перевезли в міську лікарню міста Лабитнангі і що йому провели "додаткові обстеження", а також "скорегували лікування". Іншої інформації про здоров'я Сенцова не повідомили.

Сенцов відбуває 20-річний тюремний термін у колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ. Разом із ще одним кримчанином Олександром Кольченком його звинуватили "в організації терактів на півострові" - підпалі дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії". У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він дотримується його досі.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці і закликали Росію звільнити його "без попередніх умов в терміновому порядку". 10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

У Росії стверджують, що стан українця задовільний. У червні Денісова відвідала колонію в Лабитнангі, але потрапити до Сенцова їй не вдалося. Їй також не дали можливості поговорити з ним за допомогою відеозв'язку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram