ГоловнаПолітика

Грібаускайте звинуватила Радбез ООН у нездатності протистояти агресії

Президент Литви виступила на 73-й Генасамблеї ООН.

Грібаускайте звинуватила Радбез ООН у нездатності протистояти агресії
Фото: EPA/UPG

Міжнародні інститути, зокрема, Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй, не змогли гідно відповісти на нові виклики та акти агресії.

Про це заявила президент Литовської республіки Даля Грібаускайте, виступаючи в четвер на 73-й Генасамблеї ООН, повідомляє Укрінформ

"Майже у всіх великих кризах останнього десятиліття - від Сирії до України, від М'янми до Ємену - Рада Безпеки ООН не змогла відіграти важливу роль", - сказала політик.

Організації, покликані знищувати зброю масового ураження, "беззубі проти диктаторів, які розробляють ядерну зброю і застосовують хімічну зброю проти цивільних", - продовжила вона.

Президент Литви нагадала, що для запобігання повторенню війни були створені багатосторонні інститути, щоб вони охороняли політичну незалежність і територіальну цілісність, однак, коли світ зіткнувся з наступною кризою, ці інститути виявилися нездатними діяти і залишалися безсилими сторонніми спостерігачами.

"Хотілося б вірити, що наші багатосторонні інститути, включаючи ООН, досить сильні, щоб протистояти агресії та неповазі міжнародного права", - сказала вона, додавши, що іноді реальність зовсім інша.

Політик зазначила, що світ став більш крихким, інститути руйнуються, замість того, щоб захищати від сили і економічних потрясінь. Водночас вона уточнила, що створені інститути, які не ідеальні, бюрократичні і непідзвітні, потрібно вдосконалити і адаптувати до нових реалій.

Нагадаємо, напередодні президент України Петро Порошенко назвав зловживання правом вето гальмом, що заважає ООН діяти на повну силу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram