ГоловнаПолітика

Клімкіну не вдалося домовитися з Сіярто з питання видачі угорських паспортів українцям

У Будапешті не хочуть приймати точку зору України про те, що порушив угорський консул.

Клімкіну не вдалося домовитися з Сіярто з питання видачі угорських паспортів українцям
Фото: EPA/UPG

На зустрічі голів МЗС України та Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сіярто не вдалося досягти згоди з ключових питань для вирішення проблеми, пов'язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

Про це Клімкін заявив за підсумками переговорів з угорським колегою, які відбулися в Нью-Йорку, повідомляє Укрінформ.

"Ми в результаті годинної дискусії не досягли згоди щодо того, яким чином тлумачити цей інцидент. Я запропонував пану Сіярто самому відкликати консула, і я так розумію, що він не згоден. Якщо відповідне рішення днями не буде ухвалено, він (угорський консул - ред.) поїде додому, безумовно", - заявив голова МЗС України.

Як він зауважив, логіка, якої дотримується угорська сторона, багато в чому нагадує російську. Клімкін пояснив, що Будапешт апелює до "нібито існування націоналістичних настроїв, нібито свідомого переслідування угорської громади" в Україні.

"Ми завжди намагалися допомогти нашій угорський громаді, допомогти їм відчувати себе добре в країні, громадянами якої вони є, і не бути ізольованими", - наголосив Клімкін.

Він наголосив, що в Будапешті не хочуть приймати точку зору України про те, що порушив угорський консул.

"І я дуже чітко пояснив: проблема не тільки в видачі паспортів. Звичайно, це проблема, але не тільки в цьому. Друга фундаментальна проблема - Угорщина порушує міжнародне право і законодавство України", - наголосив Клімкін.

Міністр додав, що угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати своє нове громадянство, нові отримані права і обов'язки. Крім того, угорські дипломати закликають маніпулювати документами при перетині кордону.

"І це також є фундаментальним порушенням нашого законодавства", - заявив Клімкін.

Нагадаємо, відносини між Україною і Угорщиною в черговий раз загострилися після того, як в мережі з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти. Міністр закордонних справ Павло Клімкін пригрозив вислати угорського консула, якщо відео виявиться не фейковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram