ГоловнаПолітика

Держдеп США підтримав автокефалію української церкви

"Ми поважаємо Вселенського патріарха як голос релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу".

Держдеп США підтримав автокефалію української церкви
Фото: Council on Foreign Relations

Сполучені Штати підтримують релігійну свободу в Україні та прагнення української православної церкви отримати автокефалію.

Про це йдеться в заяві спікера Державного департаменту США Гізер Нойєрт.

"Сполучені Штати поважають можливість православних релігійних лідерів і вірних України іти шляхом автокефалії відповідно до їхніх переконань. Ми поважаємо Вселенського патріарха як голос релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу", - йдеться в заяві.

Наголошується, що США продовжують стійко підтримувати Україну та її територіальну цілісність у світлі російської агресії на сході України і російської окупації Криму.

Нойєрт додала, що США "рішуче підтримують свободу віросповідання, зокрема, свободу членів груп керувати своєю релігією відповідно до їхніх переконань і вільно сповідати свою віру без втручання уряду".

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної та світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися Предстоятелі УПЦ КП Філарет та Української Автокефальної Православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

17 вересня в Києві розпочали працювати архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, які призначені екзархами Патріарха Варфоломія у Києві.

Не виключено, що томос про автокефалію буде видано на початку жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram