ГоловнаПолітика

Янукович згоден виступити в суді тільки в порядку міжнародної правової допомоги

На цю мить у суду немає підстав приймати умови президента-втікача.

Екс-президент України Віктор Янукович виступить з останнім словом в суді тільки в порядку міжнародної правової допомоги. Про це розповів адвокат екс-президента Олександр Горошинський, пише "РБК-Україна".

"Він готовий виступати в порядку міжнародної правової допомоги. Суд сьогодні відмовив, завтра задовольнив. Він буде виступати тільки так, тільки в порядку міжнародної правової допомоги. Я сказав, що якщо суд готовий піти за цією процедурою, то цю правову допомогу можна реалізувати протягом півтора місяця. Якщо суд скерує запит, то це можна швидко організувати. Але суд не хоче слухати Януковича", - сказав адвокат.

Зазначимо, Оболонський суд на минулому засіданні відмовив стороні захисту у справі про держзраду Віктора Януковича в частині про виступ у суді в порядку міжнародної правової допомоги.

24 вересня Януковичу призначили час явки в суд у справі про держзраду. Головуючий у цій справі суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що крайній термін явки в судове засідання - 10:00 година 12 жовтня 2018 року.

Згідно із законодавством, запит про надання міжнародної правової допомоги є обґрунтованим у разі, якщо неможливо провести необхідні процесуальні дії іншим шляхом. Метою міжнародної правової допомоги є проведення процесуальних дій, зокрема досудового розслідування і розгляду, органами однієї держави, коли вирок винесений судом іншої держави або міжнародною судовою установою.

Які саме підстави наводить Янукович для переходу на процедуру міжнародної правової допомоги, не уточнюється.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують держзраду (ч. 1 ст. 111 КК), пособництво у сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК). Його судять заочно, тому що він переховується від правосуддя на території РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram