ГоловнаПолітика

Суд відмовився обмежувати для Савченко і Рубана час ознайомлення з матеріалами справи (оновлено)

Ні підозрювані, ні їхні адвокати ще не прочитали 27 томів справи.

Суд відмовився обмежувати для Савченко і Рубана час ознайомлення з матеріалами справи (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Шевченківський районний суд Києва вирішив розглядати справу Надії Савченко і Володимира Рубана, незважаючи на відсутність деяких адвокатів. Про це повідомляє УНН.

Сторона звинувачення клопоче в суді про те, щоб обмежити для захисту час на ознайомлення з матеріалами справи. Незважаючи на протести Савченко та Рубана, суддя Андрій Осаулов вирішив розглянути клопотання, оскільки "захисники були належним чином повідомлені про дату і час засідання".

Прокуратура просить суд обмежити до 25 днів термін ознайомлення з матеріалами справи. На думку прокуратури, у підозрюваних і їхніх адвокатів було достатньо часу на роботу з матеріалами справи, але вони не скористалися цим, "що може свідчити про намір навмисно затягти час".

Сторона захисту і підозрювані заперечували це, підкреслюючи, що, крім 27 томів паперових матеріалів, існує ще 170 годин електронних аудіо-відеозаписів, на переслуховування і порівняння яких потрібен час.

Оновлення. Суд відмовив прокуратурі в задоволенні клопотання, і не встановив кінцевих термінів для підозрюваних та їхніх адвокатів щодо ознайомлення з матеріалами справи.

Нагадаємо, 2 серпня 2018 року генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив про завершення слідства у справі Савченко-Рубана. Він зазначив, що слідство зібрало достатньо доказів підготовки підозрюваними теракту.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос очікує, що справу буде передано до суду в жовтні.

Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на пункті пропуску під час виїзду з "ДНР". У меблях, що їх він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було оголошено про підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планували, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності в цій самій справі було затримано депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1 ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч.3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram