ГоловнаПолітика

Оприлюднено список міжнародних експертів для ради з відбору суддів Антикорсуду

ВККС повинна відібрати шість.

Оприлюднено список міжнародних експертів для ради з відбору суддів Антикорсуду
Голова ВККС Сергій Козьяков (в центрі) підчас брифінгу
Фото: Макс Требухов

П'ять міжнародних організацій надали Вищій кваліфкомісії суддів інформацію про 12 кандидатів для обрання до складу Громадської ради міжнародних експертів, яка буде сприяти комісії з питань проведення конкурсного відбору суддів до Вищого антикорупційного суду.

Кандидатів рекомендувала Рада Європи, Європейський Союз, Європейське бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Організація економічної співпраці та розвитку (OECD).

До складу ОСМЕ претендують такі кандидати:

Гутаускас, Аурелійус (GUTAUSKAS, Aurelijus) - суддя Верховного Суду. Досвід суддівської роботи, спеціалізація - кримінальне право, організована злочинність, суддівська етика і дисципліна. Голова відділу кримінальних проваджень та Комісії з суддівської етики і дисципліни. Експерт MONEYVAL і GRECO, в минулому член комісії з тестування кандидатів при Генеральній прокуратурі.

Денкер, Флеммінг Сі (DENKER, Flemming C.) - екс-заступник державного прокурора в Управлінні з розслідування особливо важливих економічних злочинів. Працював прокурором, адвокатом. Спеціалізація: корупція і економічні злочини. Колишній член GRECO, мультидисциплінарної групи з питань корупції при Раді Європи та Групи з моніторингу реалізації Конвенції ООН проти корупції.

Ескобар Меджіа, Клаудіа (ESCOBAR MEJIA, Claudia) - екс-суддя апеляційного суду. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізації в справах, пов'язаних із доброчесністю і корупцією. Подала заяву у відставку після викриття спроби корупційного впливу на процес суддівських призначень. Бере активну участь у сприянні розвитку верховенства права та боротьби з корупцією шляхом зміцнення незалежності суддів. Отримала нагороду за розвиток демократії "Democracy Award» від Національного фонду підтримки демократії (NED) за відданість справі боротьби з корупцією та підтримку прав людини.

Зажечни, Тед (ZARZECZNY, Ted) - суддя Суду королівської лави в провінції Саскачеван (Канада). Досвід роботи прокурором, адвокатом. Спеціалізація: кримінальне та цивільне право, корупція, шахрайство, злочинні змови. У минулому займав посаду державного прокурора. Брав участь в освітньому проекті для суддів в Україні. Екс-співголова Дисциплінарного комітету Юридичного товариства (об'єднання адвокатів), що забезпечує дотримання вимог Кодексу професійної чесноти і етичних стандартів.

Кастресана Фернандез, Карлос (CASTRESANA FERNANDEZ, Carlos) - начальник відділу кримінального права в юридичній фірмі. Має досвід роботи на посадах прокурора, судді, адвоката. Спеціалізація: господарське кримінальне право, корупція, права людини. Екс-голова Міжнародної комісії проти безкарності в Гватемалі, створеної Організацією Об'єднаних Націй. Член Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКС) в Україні.

Кесслер, Джованні (KESSLER, Giovanni) - екс-голова Агентства митниці і монополій Італійської Республіки. Досвід підтримання державного обвинувачення. Спеціалізація: шахрайство та корупція. Колишній генеральний директор Європейського бюро боротьби з шахрайством. Член конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро України. Член Міжнародної антикорупційної консультативної ради в Україні.

Корди, Роберт Джей (CORDY, Robert J.) - суддя Верховного суду штату Массачусетс (США) у відставці. Досвід роботи на посадах прокурора і судді. Спеціалізація: боротьба з корупцією, правове забезпечення професійної етики. Член Державної комісії з питань етики. Колишній начальник федерального Управління боротьби з корупцією в державній сфері. Сприяв підвищенню ролі суддівської етики та верховенства права в роботі суддів різних країн, зокрема України. Читав лекції з кримінального права в Гарвардській школі права.

Лазарова Трайковська, Мірьяна (LAZAROVA TRAJKOVSKA, Mirjana) - екс-голова Першої секції Європейського суду з прав людини. Досвід суддівської роботи. Спеціалізація: права людини, конституційні питання і питання, пов'язані з корупцією. У минулому працювала суддею Конституційного суду і членом Венеціанської комісії. В ЄСПЛ упродовж трьох років була одноосібним суддею в справах, які стосувалися України. Очолювала Державну виборчу комісію.

Трасслер, Маргерит Джей (TRUSSLER, Marguerite J.) - комісар з питань етики в провінції Альберта (Канада). Досвід роботи суддею і адвокатом. Спеціалізація: кримінальне право, етика, шахрайство, корупція. Колишня суддя Суду королівської лави. Оцінювання доброчесності, конфлікту інтересів і запобігання корупції серед державних службовців.

Фаєрстоун, Томас (FIRESTONE, Thomas) - адвокат. Має досвід прокурорської та адвокатської діяльності. Спеціалізація: корупція і організована злочинність. Поглиблені знання особливостей проваджень у Східній Європі та Російської Федерації. Працював у складі конкурсної комісії, яка обирала голову Агентства з розшуку та менеджменту активів. Займав посаду постійного представника з правових питань у Посольстві США в Російській Федерації (м. Москва).

Харріс, Лорна (HARRIS, Lorna) - британський прокурор у відставці. Спеціалізація: протидія корупції, відмивання грошей і шахрайство, зокрема на міжнародному рівні. У минулому очолювала відділ міжнародного співробітництва та відділ повернення активів у рамках цивільного провадження у складі Королівської канцелярії (відділ Суду королівської лави). Працювала в Бюро боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах і в прокурорській службі Шотландії. Очолювала комітет експертів, який розробляв Конвенцію Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму.

Хупер, Сер Ентоні (HOOPER, Sir Anthony) - суддя апеляційного суду у відставці. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізацією в галузі повернення активів (конфіскації) в рамках кримінального та цивільного проваджень, зокрема конфіскації доходів, отриманих корупційним шляхом. Працював суддею кримінального та цивільного відділень Апеляційного суду Англії і Уельсу. Був призначений членом Комісії з питань етики Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Викладав навчальний курс для суддів зі збереження і конфіскації доходів, отриманих злочинним чи корупційним шляхом.

Нагадаємо, статтею 9 Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" встановлені наступні критерії, яким повинен відповідати кандидат у члени ОСМЕ: мати бездоганну ділову репутацію; високі професійні та моральні якості, громадський авторитет, досвід роботи в інших країнах не менш ніж п'ять років зі здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді або здійснення судочинства у справах, пов'язаних з корупцією.

Нагадаємо, на конкурс із відбору 39 суддів Антикорупційного суду подали документи 339 кандидатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram