ГоловнаПолітика

Порошенко назвав "замилюванням очей" пропозицію Путіна з приводу формату миротворчої місії на Донбасі

"Замість справжньої миротворчої місії президент РФ пропонує щось на зразок місії супроводу міжнародних спостерігачів".

Порошенко назвав "замилюванням очей" пропозицію Путіна з приводу формату миротворчої місії на Донбасі
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко переконаний, що Володимир Путін зацікавлений у подальшій присутності російських військ в Україні, тому замість справжньої миротворчої місії ООН на Донбасі пропонує щось на зразок "місії супроводу міжнародних спостерігачів".

Про це він повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Ми прагнемо до цієї миротворчої місії ООН, яка передбачає розміщення міжнародних контингентів по всій зоні проведення бойових дій як передумову для припинення вогню, забезпечення політичного процесу і проведення на Донбасі вільних місцевих виборів", - написав Порошенко.

За його словами, пропозиція Путіна щодо формату місії є ні чим іншим, як просто "замилюванням очей".

"Путін пропонує щось на зразок місії супроводу міжнародних спостерігачів. Це - щось зовсім інше. Путіну важливо зберегти присутність в Україні російських військ, що він офіційно заперечує. І щоб російський кордон залишався відкритим для можливості відправлення підкріплення. Така місія є просто замилюванням очей", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, в липні політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили розміщення миротворців ООН на Донбасі. Наступна зустріч запланована на вересень.

На думку радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона, обговорення РФ розміщення миротворців може бути непрямим визнанням участі у війні. Водночас голова МЗС Франції переконаний, що час для направлення на Донбас миротворчої місії ООН поки що не настав.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram