ГоловнаПолітика

Екстрадованого до РФ Тумгоєва можуть повернути в Україну, - ГПУ

Українські консули в РФ отримали доручення тримати справу Тумгоєва на контролі.

Екстрадованого до РФ Тумгоєва можуть повернути в Україну, - ГПУ
Фото: стопкадр youtube

У разі застосування до екстрадованого громадянина Росії Тимура Тумгоєва неправомірних дій, Україна залишає за собою право звернення до Міжнародного суду з вимогою його повернення.

Про це під час брифінгу заявив речник ГПУ Андрій Лисенко, повідомляє "112 Україна".

"Тумгоєва передали. Але є доручення генерального прокурора консульству України в РФ, щоб вони встановили з ним контакт і контроль за тим, як з ним поводяться. Якщо будуть неправомірні дії щодо нього застосовуватися, то Україна буде подавати в міжнародний суд, щоб його повернути назад", - зазначив він.

Водночас Лисенко додав, що зараз в ГПУ є сумніви щодо дотримання норм законодавства під час передавання Тумгоєва Росії.

"Тумгоєва видали Росії на підставі тих даних, які були отримані під час екстрадиційної перевірки. Але у нас зараз є підстави сумніватися, і тому розпочато досудове розслідування, щоб встановити істину і саме тих людей, які стояли за тим, щоб людину видали країні-агресору", - сказав він.

Як повідомлялося, Генпрокуратура має намір перевірити законність екстрадиції до Росії біженця з РФ Тимура Тумгоєва. 20 вересня правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу щодо перевірки обставин екстрадиції Тумгоєва в РФ.

Нагадаємо, на початку тижня Україна видала Росії Тимура Тумгоєва. За даними Генеральної прокуратури, Тумгоєв воював у Сирії проти проасадівських сил на боці НЗФ, що входить в структуру "Ісламської держави", а інформації про участь Тумгоєва в антитерористичній операції на Донбасі у силовиків немає.

У понеділок, 17 вересня, націоналісти вийшли на акцію протесту у зв'язку з екстрадицією Тумгоєва в РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram