ГоловнаПолітика

РФ відмовилася видати Україні екс-голову Держлісагентства Сівця і надала йому громадянство

Його підозрюють в отриманні хабарів на 141 млн гривень і відмиванні злочинних доходів.

РФ відмовилася видати Україні екс-голову Держлісагентства Сівця і надала йому громадянство

Росія надала російське громадянство підозрюваному в корупції колишньому голові Державного агентства лісових ресурсів України Віктору Сівцю і відмовила в його видачі.

Про це йдеться в рішенні суду.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до суду з клопотанням про заочний арешт Сівця. Його підозрюють в отриманні хабарів на загальну суму 141 млн гривень та легалізації (відмиванні) злочинних доходів.

Встановлено, що в лютому-березні 2014 року екс-голова Держлісресурсів виїхав в анексований Крим, а потім на територію РФ разом із сім'єю.

У відповідь на запит Генпрокуратури України російські правоохоронці заявили, що Сівець зареєстрований у Москві і має паспорт громадянина РФ від 16 листопада 2000 року, який змінив 10 вересня 2015 року у зв'язку з досягненням 45-річного віку.

31 січня 2017 року Національне центральне бюро Інтерполу доставило підозрюваного в Тверський відділ поліції в Москві, де той пред'явив свій російський паспорт. "Оскільки підозрюваний є громадянином РФ, його не заарештували для подальшої видачі відповідно до законодавства Російської Федерації", - йдеться в судовому рішенні.

У вересні 2017 року Україна направила запит про екстрадицію Сівця, але в ній було відмовлено в зв'язку з тим, що підозрюваний є російським громадянином. Проте український суд відмовив САП у заочному арешті екс-голови Держлісресурсів, оскільки висловив сумнів у законності повідомлення йому про підозру.

Нагадаємо, в травні 2016 року ГПУ заочно повідомила про підозру Віктору Сівцю і його дружині, громадянці РФ Марині Журавльовій. У листопаді їх було оголошено в міжнародний розшук Інтерполу.

Встановлено, що Сівець зі своєю дружиною та іншими невстановленими особами в 2011-2014 роках отримали більш ніж 140 млн грн від іноземних компаній за отримання можливості закуповувати в Україні деревину і лісоматеріали. Ці гроші надалі були легалізовані через офшори.

Генпрокуратурі, зокрема в рамках міжнародної співпраці, вдалося виявити й арештувати 3 млн доларів з цієї суми. Також у 2016 році було арештовано елітну нерухомість, яка належить родині Сівця.

У листопаді минулого року Інтерпол зняв Сівця і його дружину з розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram