ГоловнаПолітика

Українська компанія звернулася до влади з вимогою розслідувати пошкодження дамби "Кримського титану"

У Херсонській ОДА заявили, що дамба кислотонакопичувача з боку України не пошкоджена.

Українська компанія звернулася до влади з вимогою розслідувати пошкодження дамби "Кримського титану"
Фото: news.online.ua

Українська компанія ПрАТ "Юкрейніан кемікал продактс" звернулася до української влади з проханням терміново втрутитися в ситуацію з пошкодженням дамби, яка відокремлює кислотонакопичувач заводу "Кримський титан" від озера Сиваш у Херсонській області.

Про надходження заяви Крим.Реалії розповів заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Вадим Чабан.

У листі, адресованому президенту України Петрові Порошенку, СБУ, ГПУ, Держприкордонслужбі України та іншим відомствам, компанія просить відкрити кримінальне провадження за фактом пошкодження невстановленими особами цілісності огороджувальної дамби і внести відповідні відомості в ЄРДР. Копію документа мають Крим.Реалії.

"ПрАТ "Юкрейніан кемікал продактс" стало відомо, що зазначена дамба частково пошкоджена, що може призвести до значних негативних екологічних наслідків, зокрема загрози прямого потрапляння промислових стоків заводу "Кримський титан" в озеро Сиваш. Порушення цілісності огороджувальної дамби випарника призведе до порушення роботи фільтрувальних процесів у тілі дамби, з подальшим руйнуванням дамби, що, зі свого боку, може призвести до екологічної катастрофи", - йдеться в заяві.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації, коментуючи зміст цього документа, заявив, що влада має намір зажадати відповідну проектну документацію.

"Виходить, на сьогодні ми знаємо, хто відповідає за стан цієї дамби. Ми вимагатимемо у представників "Титану" проектну документацію. І якщо вони її нададуть, ми зможемо професійно доповісти про стан дамби і перевірити відповідність проектним вимогам. Якщо знайдуть невідповідності, то будемо зобов'язувати компанію "Юкрейніан кемікал продактс" провести роботи з реставрації або реконструкції. Але візуально жодної загрози прориву води з озера Сиваш на сьогодні немає", - заявив Вадим Чабан.

У четвер 20 вересня в Херсонській ОДА заявили, що частина дамби, яка відділяє кислотонакопичувач заводу "Кримський титан" від озера Сиваш, розташована з боку Херсонської області, не має жодних пошкоджень.

Раніше стало відомо, що керівництво заводу "Кримський титан" надіслало у ФСБ Росії і Слідчий комітет Росії заяви про порушення кримінальної справи проти влади України після викиду шкідливих речовин на півночі Криму. Російська влада Криму стверджувала, що частина дамби кислотонакопичувача на території материкової України пошкоджена.

Нагадаємо, в ніч з 23 на 24 серпня в окупованому Армянську стався викид невідомої речовини. Влада Криму заявила, що причинами викидів шкідливої речовини на півночі півострова є спека і тривала відсутність опадів. За даними досліджень, причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, яким користується "Кримський титан".

Роскомнагляд заявив про стягнення з заводу 736,8 млн руб. (близько 300 млн грн) за негативний вплив на екологію в Армянську.

Українські правоохоронці розглядають три версії подій на заводі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram